Tužna obljetnica

Dan kada je plakala SFRJ: 45 godina od smrti Džemala Bijedića

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 45 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, s još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa
Vijesti / Crna Kronika | 18. 01. 2022. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1977. godine, u avionskoj nesreći kod Sarajeva, poginuo je Džemal Bijedić, bosanskohercegovački političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 45 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, s još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa.

Poginuli su i njegov osobni pratitelj Zijad Alikalfić te Smajo Hrle - podtajnik u uredu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji i aviomehaničar Ilija Jevđenović, prenosi Federalna

Bio je to jedan od najtužnijih dana u povijesti bivše SFRJ, a posebno tužno bilo je u njegovom Mostaru, gdje se svake godine na prigodan način obilježava godišnjica njegove smrti.

U vrijeme dok je bio predsjednik Narodne skupštine SR BiH i obavljao brojne druge dužnosti, Džemal Bijedić je radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u povijesti BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj ekonomije, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Kopirati
Drag cursor here to close