fiktivno stanovanje

Zatvor zbog stanova federalnim zastupnicima

Optužena je načinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika, iako je znala da ih neće koristiti.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 04. 2023. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu osudio je Dobrilu Pletikosu na osam mjeseci zatvora zbog sačinjavanja fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika u federalnom Parlamentu, a Maju Pletikosa Kolašinac na pet mjeseci zatvora za pomaganje u činjenju ovog krivičnog djela, objavljeno je danas iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

One su osuđene nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice.

Dobrili Pletikosa i Maji Pletikosa Kolašinac kazne neće biti izvršene ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti ove presude ne počine novo krivično djelo, odnosno u roku od jedne godine.

Njih dvije su dužne u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.800 KM, a Dobrila Pletikosa dužna je i nadoknaditi štetu proračunu Federacije BiH u iznosu od 6.400 KM.

Dobrila Pletikosa se tereti da je tijekom 2013. i 2014. godine, obavljajući poslove tajnice Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika, iako je znala da ih neće koristiti.

Na taj način je sebi, ali i svojoj poznanici pribavila nezakonitu korist u iznosu većem od 9.000 KM, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close