Tko je kriv?

Prepucavanje zbog biračkog popisa

Zavodu je naređeno da ne smiju tražiti kopiju osobnih iskaznica kada u zavod dolaze osobe da se prijave i registriraju kao nezaposlene…
Vijesti / Politika | 25. 09. 2018. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević rekao je da je Središnje izborno povjerenstvo BiH jedina nadležno, ovlašteno i odgovorno za to da osigura točnost, ažurnost i integritet biračkog popisa i izbornog procesa.

Komentirajući zloupotrebe prilikom registracije birača za glasovanje iz inozemstva, Kovačević je za Glas Srpske rekao kako se Agencija za zaštitu osobnih podataka bavila tim pitanjem još prilikom lokalnih izbora 2012. godine.

''Jedna osoba nam je tada izjavila prigovor da mu je zloupotrebom osobnih podataka promijenjena biračka opcija. Izvršili smo inspekcijski nadzor u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i u filijali Zavoda za zapošljavanje, jer smo imali saznanja da je kopija njegove osobne iskaznice dostavljena iz zavoda'', naveo je Kovačević.

 


Dodao je kako je Zavodu naređeno da ne smiju tražiti kopiju osobnih iskaznica kada u zavod dolaze osobe da se prijave i registriraju kao nezaposlene, jer za to nemaju pravnu osnovu, prenosi Srna.

Kovačević je naveo da je SIP-u tada naređeno da mora osigurati autentičnu obradu osobnih podataka, jer su osobni podaci te osobe kome je promijenjena biračka opcija bili točni, ali nisu bili autentični i vjerodostojni.

''Ne može se uzeti gola kopija osobne karte, ona mora biti ovjerena kako bi bila dokaz u bilo kojem postupku. Neovjerena kopija osobne iskaznice ili bilo kojeg drugog dokumenta ne bi se trebala uopće uzimati u obzir, ali kod nas, vidimo šta se radi'', rekao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close