Živi mrtvaci

Na biračkom popisu skoro 9 tisuća stogodišnjaka

''Iščitali smo kompletan popis i našli 8.764 osobe koje imaju 100 i više godina. Je li moguće da su oni svi živi?''
Vijesti / Politika | 24. 09. 2018. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Središnjem biračkom popisu za izbore 7. listopada nalaze se i imena 8. 764 osobe koje su, sudeći prema datumima rođenja, stogodišnjaci, a među njima ima i onih koji su, prema popisu, pregazili i 110 godina. 

Sve ovo tvrdi Demir Mahmutćehajić iz stolačke Socijaldemokratske partije, koji za “Avaz” kaže da je, zajedno s grupom građana u Stocu i Hercegovini, pretresao Središnji birački popis, u koji je imao uvid, kao što ga, kako kaže, imaju i ostale političke stranke.

On ističe da je, pored ovih, uočen još niz nepravilnosti u biračkom popisu te poziva nadležne u BiH da nad njim uspostave integritet.

8.764 stogodišnjaka

''Iščitali smo kompletan popis i našli 8.764 osobe koje imaju 100 i više godina. Je li moguće da su oni svi živi? Izazivamo sve, prvenstveno Središnje izborno povjerenstvo (SIP), čiji su članovi dobro plaćeni da, ukoliko imaju argumente, opovrgnu ove navode ili da ih potvrde. Jednostavno, neka rade svoj posao. Oni pričaju o integritetu biračkog popisa. Taj integritet ne postoji. Birački popis je korumpiran'', kaže Mahmutćehajić.

Navodi da su on i grupa građana sami radili na provjeri toga jesu li neki ljudi s popisa živi ili ne te da su, također, otkrili da su mnogi sa popisa davno umrli.

Zbog svega, smatra Mahmutćehajić, u rješavanje problema s biračkim popisom trebala bi se uključiti i međunarodna zajednica.

''Ovo radi organizirana mafija i međunarodna zajednica mora se uključiti u rješavanje problema s biračkim popisom. Kada je u Makedoniji jedna opozicijska stranka ukazala na to da postoji sumnja da je na njihovom biračkom popisu 30.000 mrtvih, američka administracija i Europska unija tražili su detaljnu provjeru biračkog popisa i da mu se vrati integritet. Tek kad je to učinjeno, stranka koja je do tada godinama vladala, izgubila je izbore'', navodi Mahmutćehajić.

Inače, prema posljednjem objavljenom podatku, u BiH žive 193 stogodišnjaka.

Građani su pokradeni

''Uspostavljanje inetgriteta biračkog popisa trebao bi biti prioritet i za sve političke opcije. Ovo je prioritet nad pobjedom na izborima. Jer, kako pobijediti kad ne biraju građani nego su oni pokradeni'', ističe Mahmutćehajić.

 

Mahmutćehajić za primjer navodi ime Anice Raguž, za koju na popisu stoji da je rođena 1908. godine i da je prijavljena za biračko mjesto Rivine 1 u Stocu.

S druge strane, Aničina pokojna sestra Mara Raguž umrla je ove godine i na njenoj javno objavljenoj smrtovnici stoji da su ožalošćene i obitelji njene “pokojne sestre Anice”, koja bi, pak, “trebala glasati 7. listopada”, piše avaz.ba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close