Slogani u kampanji

Poruke s plakata: Preko domovine, naroda i poštenja do fotelje

Stratezi iz stranačkih stožera odlučili su igrati na sigurnu kartu, a zabrinuti prognozama koje pokazuju da će izlaznost biti manja nego ikada, nisu htjeli riskirati.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2018. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slogan ''Dođe čovjek vedra čela i napravi čaršiju od sela'' svojedobno je obilježio jedne od izbora u Bosni i Hercegovini. Kandidat sa zanimljivim sloganom tako je skrenuo pažnju na sebe i svoj program, a plakat je postao viralni hit u BiH i regiji.

Na ovogodišnjim Općim izborima u BiH nismo svjedočili ''izletima'' iz okvira poput ranije spomenutog kandidata. Stratezi iz stranačkih stožera odlučili su igrati na sigurnu kartu, a zabrinuti prognozama koje pokazuju da će izlaznost biti manja nego ikada, nisu htjeli riskirati.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

To nam je potvrdio i jedan od kandidata sa liste za Skupštinu HNŽ, pod uvjetom anonimnosti.

''Iz stranačkog stožera dobili smo naputak da nitko ne smije raditi privatnu kampanju na svoju ruku. Naravno, prihvatljivo je dijeljenje fotografija s događaja kojima nazočimo i objava naših plakata koje je stranka izradila, ali je striktno zabranjeno da bilo tko od nas uradi neku vrstu 'ekstremnije' kampanje, poput recimo kandidata iz Višegrada koji se vozio ziplineom i snimio video'', ističe kandidat koji je poslušao stranački naputak.

Naime, stranke su ovu kampanju shvatile ozbiljno, tako da su se okrenule sloganima koji dominantno pozivaju na zajedništvo. Uz to, najkorištenije fraze su ''domovina'', ''narod'', ''poštena država''.

Jedini kandidat koji je iskočio iz ''standardnih okvira'' je Dijana Zelenika, koja se utrkuje za poziciju člana Predsjedništva BiH, koja sa plakata poručuje ''Jel' dosta više''.

''Zajedništvo'' kao tema slogana proteže se kroz nekoliko stranaka. Počevši od Boriše Falatara i Naše stranke koji su se odlučili za slogan ''Zajedno i točka'', preko HDZ BiH koji koristi slogan ''Zajedništvo'' te HDZ1990 koji se odlučio za slogan ''Hrvatsko zajedništvo'', oko čega se vodio pravi rat na početnju kampanje.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

''Narod'' je ove godine popularna riječ u kampanji, a pored stranke Elmedina Konakovića ''Narod i pravda'', mnogi su odlučili sa ovom riječi igrati na emocije birača. U prvom redu Dragan Čović koji na svojim plakatima ima slogan ''Narod i domovina''. Tu je potom i SDA, koja koristi isti slogan kao i za prošle opće izbore – ''Snaga naroda'', što je slogan i njihovom kandidatu Šefiku Džaferoviću.

''Država'', ''Domovina'' i ''BiH'' također su česti slogani. SDP tako koristi slogan ''Država za sve nas'', a njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović ''Jedan predsjednik za sve nas''. SBB poručuje ''Sve za državu'', a njihov kandidat za Predsjedništvo BiH Fahrudin Radončić kaže ''Biraj moćnu BiH''. I Senad Šepić iz Nezavisnog bloka koristi riječ ''država'' u sloganu ''Poštena država'', što je ujedno i slogan njegove stranke.

Riječ ''Domovina'' koristi i Hrvatska republikanska stranka u sloganu ''Zvona za domovinu'', kao i ranije spomenuti Dragan Čović u sloganu ''Narod i Domovina''.

Željko Komšić, predsjednik DF-a u utrci za predsjedništvo odlučio se za slogan ''BiH pobjeđuje'', koji je ujedno i slogan DF-a za izbore. Građanski savez poručuje da se bori ''Za građansku BiH''.

 

Patriotska kampanja odvija se i u Republici Srpskoj. Naime, u manjem bh. entitetu koalicija okupljena oko vladajućeg SNSD-a izašla je na izbore pod sloganom ''Pod zastavom Srpske – za jedinstvo Srpske'', dok im se opozicija okupljena u Savez za pobjedu odlučila suprotstaviti sloganom ''Sviće! Za narod i Srpsku''.

Kopirati
Drag cursor here to close