Piši propalo

Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH, nema entitetske većine

Naime, na dnevnom redu bila je aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije
Vijesti / Politika | 14. 06. 2019. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podijeljenost zastupnika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta. 

Naime, na dnevnom redu bila je aktualna situacija u pravosudnim institucijama BiH s naglaskom na obaveze iz preporuka Europske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za prošlu godinu, a tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u kaznenim istragama. 

Ovakav materijal bio je sporan zastupniku Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudinu Mehmedoviću koji je upozorio da do sada niti jedan izvještaj ove nezavisne institucije nije dobio podršku zastupnika te smatra da su članovi te institucije trebali do sada nešto uraditi u tom smislu. 

Upozorio je i na činjenicu da predsjednik Milan Tegeltija ne prisustvuje sjednici, s tim se složio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, ali uz objašnjenje da upravo činjenica što Tegeltije nema postoji potreba da se o ovome govori. 

Mehmedoviću je odgovorio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je kazao da ovakav materijal za sjednicu nije dostavljen od Vijeća ministara BiH ili Predsjedništva BiH nego su zastupnici pronašli izvještaj na web stranici, ali to ne sprječava druge zastuni da prilože svoj materijal. 

Skidanje te točke s dnevnog reda odmah na početku sjednice zatražio je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je uz konstataciju da postoje problemi u pravosuđu, nemoguće o tome danas razgovarati jer nema onih koji će odgovoriti na ta pitanja dodajući da ovo nije način da se o tome raspravlja. 

Zastupnik SDA Adil Osmanović ocijenio je da predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) treba sazivati sjednice tog doma jer su politakanstve izjave onih koji ne dolaze na sjednicu, zato je pozvao da se sjednice sazovu pa da se vidi ko vrši opstrukciju te da se vidi ima li taj dom kapacitet da radi. 

Napomenuo je da ne postoje realni razlozi za ne sazivanje sjednice, ali Krišto je potom pojasnila da sjednice saziva Kolegij, a ne ona sama napominjući da je potrebno da se ispune pretpostavke za sazivanje sjednice, no da to nije tako precizirano Poslovnikom o radu Krišto je upozorio Arnaut. 

Na dnevnom redu uz stanje u pravosuđu bilo je i pitanje migracija u BiH te je zastupnik SDS-a Dragan Mektić naglasio da su te dvije teme životna pitanja građana o kojima dužnosnici trebaju razmatrati, dodajući da ukoliko se ne sazivaju sjednice onda dužnosnici ne osjećaju nikakvu obavezu prema građanima. 

''Za to vrijeme koristimo sve privilegije koje imamo. Ne ulazim u raspravu ko saziva sjednicu ili ne, ali spomenuli ste neke pretpostavke pitam vas ko ih treba ispuniti vi (Kolegij) ili mi (poslanici). Ako te pretpostavke ne može ispuniti onda trebate odstupiti od tih funkcija'', pozvao je Mektić. 

Da će ta točka kontaminirati narednu o migracijama, ocijenio je zastupnik HDZ-a Predrag Kožul tvrdeći da su svi prisutni zastupnici opredijeljeni razgovarati o pitanju povećanog priliva migranata u BiH, a pravosuđe je preozbiljan tema da se o njemu raspravlja na hitnoj sjednici. 

Međutim, nakon rasprave glasalo se o ovako predloženom dnevnom redu hitne sjednice koji je sadržavao samo dvije točke dnevnog reda, ali nije bilo dovoljanog broja glasova za usvajanje dnevnog reda te je sjednica prekinuta.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut kazao je novinarima u Sarajevu da je danas prvi put u povijesti, od kako postoji važeći Poslovnik, na sjednici na glasanje stavljen predloženi dnevni red.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) prekinula je sjednicu jer nije bilo dovoljno većine iz Republike Srpske kada se glasovalo o dnevnom redu hitne sjednice i to o pitanju pravosuđa i migracija.

Pravno nasilje

Arnaut je pojasnio da se u državnom parlamentu o dnevnom redu ne glasuje, nego da se samo glasuje o izmjenama i dopuna dnevnog reda, a potom se dnevni red smatra usvojenim.

To je, tvrdi, želio reći i nakon glasovanja na sjednici, ali riječ mu nije dala Krišto te Arnaut smatra da je danas provedeno pravno nasilje, čime su i stvoreni uvjeti za prekid sjednice.

''Parlament je danas imao kapacitet da raspravlja o ove dvije teme i donese određene zaključke te eventualno inicijative za izmjene relevantnih zakona, ali Krišto je provela pravno nasilje kada je u pitanju glasanje o dnevnom redu, a sjednica je prekinuta mimo Poslovnika'', zaključio je Arnaut.

Predsjedavajuća je u obavezi sazivati sjednice

Izaslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imali su namjeru sudjelovati u radu današnje sjednice, ali sjednica je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu poslanik SDA Adil Osmanović koji je podsjetio da je ova stranka zatražila i sazivanje redovnih sjednica Doma.

Prema Poslovniku, dodao je, sazivanje sjednica u nadležnosti je predsjedavajuće Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH) u dogovoru s dva dopredsjedavajuća Denisom Zvizdićem (SDA) i Nebojšom Radmanovićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) ili na osobnu inicijativu.

''Ako predsjedavajuća ne bude sazivala sjednice očigledno je da ćemo imati sve više ovakvih inicijativa za sazivanje hitnih sjednica što nije dobro jer bi Dom trebalo da radi u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom'', dodao je Osmanović.

Politikanstvo

Politikantstvom je nazvao izjave da se ne želi raditi u Zastupničkom domu jer nije došlo do formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, te Osmanović kaže da za Krišto to ne smije biti nikakav argument za nesazivanje sjednica.

''Predsjedavajuća je u obavezi da saziva sjednice da bi se vidjelo koji su to poslanici i političke stranke koje opstruiraju rad Doma'', zaključio je Osmanović.

Magazinović idući tjedan očekuje nastavak 

Zastupnik u Zastupničkom  domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šaša Magazinović (SDP) smatra da će prekinuta sjednica tog doma biti nastavljena te da očekuje da će predsjedavajuća Borjana Krišto u skladu sa poslovnikom ubrzo sazvati nastavak te sjednice.

Događanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Magazinović je okarakterisao kao presedan, jer je stava da se dnevni red smatra usvojenim ako nisu usvojene njegove izmjene.

''Očekujem da će nastavak sjednice biti sazvan idući tjedan kako bi nakon godinu dala dobili odgovor o utrošku sredstava za migrantsku krizu i druga otvorena pitanja'', poručio je.

Smatra da će u narednom periodu biti povećan broj inicijativa poslanika za vanredne sjednice kako bi se 'oživio' rad tog doma.

''Nije nemoguće da će se u narednom periodu pokušati formirati druga parlamentarna većina kao odgovor na nastalu krizu'', podcrtao je.

Također je ocijenio da su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) na 'stidljiv' način podržali Hrvatsku demokratsku zajednicu u namjeri da se tačka dnevnog reda o aktualnoj situaciji u pravosudnim institucijama skine sa dnevnog reda, jer nisu imali adekvatan materijal za raspravu.

''Ako godišnji izvještaj godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za prošlu godinu neadekvatan materijal za sjednicu, to više govori o onima koji su tražili skidanje tačke dnevnog reda'', zaključio je Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close