Jewell tvrdi

Predstavnik MMF-a: Presedan je da se ne koristi novac koji je hitno zatražen

Nema penala. Međutim, BiH plaća kamatu na kredit koji još nije počela koristiti'', rekao je Jewell
Vijesti / Politika | 27. 05. 2020. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Agencije / Andrew Jewell

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell u razgovoru za Klix.ba komentirao je aktualni zastoj u raspodjeli 330 milijuna eura sredstava MMF-a koji je BiH namijenjen u borbi protiv krize izazvane koronavirusom.

Naime, 330 milijuna eura od MMF još uvijek leže na računu Centralne banke, koja čeka odluku Vijeća ministara BiH da ih distribuira entitetima.

"Zaista je žaljenja vrijedno da urgentna pomoć koju je MMF doznačio prije više od mjesec dana stoji neiskorištena. Ovo je čisto politički spor između vlasti jer su iznosi koji se trebaju distribuirati entitetima i Brčko Distriktu već ranije dogovoreni. Centralna banka čeka da Vijeće ministara donese odluku koja će joj omogućiti da distribuira sredstva", kazao je Jewell.

Upitali su ga koliko BiH mora platiti penala zbog ove situacije i je li ovakva situacija do sada viđena u praksi odnosno je li novac uplaćen, a da još uvijek ne može da se implementira.

"Nema penala. Međutim, BiH plaća kamatu na kredit koji još nije počela koristiti. Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF-a, a ne koristi novac", kazao je Jewell.

Budući da ovo nije MMF-ov prvi aranžman za BiH, njega su upitali što pokazuje ova situacija.

"Situacija pokazuje da se vlasti ne mogu držati date riječi. Rekli su da im je pomoć urgentno potrebna, a pruženu pomoć ne koriste. Neuspjeh da se riješi ovaj spor bio mogao ugroziti dalju financijsku pomoć MMF-a", poručio je rezidentni predstavnik ove međunarodne financijske institucije.

Također, zapelo i kod usvajanja proračuna BiH. Jewella su upitali je li to može biti u skladu sa politikama MMF-a. Uskoro će lipanj, a inače se traži da se proračuni usvajaju do kraja godine za sljedeću tekuću.

"U Pismu namjere kojim su vlasti zatražile urgentnu pomoć u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) vlasti su se obavezale da će usvajanje proračuna Institucija BiH za 2020. godinu biti prioritet. To što proračun još uvijek nije usvojen pokazuje neuspjeh vlasti da ispune preuzete obaveze", zaključio je Jewell, piše Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close