Novi problemi

Bez odluke Vijeća ministara Centralna banka ne može uplatiti novac MMF-a

Više od četiri tjedna sredstva stoje na računu, zbog čega BiH već plaća negativne kamatne stope.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2020. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 330 milijuna eura, koliko smo se zadužili kod MMF-a, ne trošimo.  Na računu su Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Iz ove institucije jasni: oni ne mogu uplatiti novac entitetima bez odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

''Centralna banka BiH ima sve što je potrebno da isplati sredstva. Ne znam zašto Centralna banka BiH čeka dodatnu odluku i nikada do sada takva odluka nije postojala kad su se uplaćivala sredstva iz MMF-a'', izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SNSD).

Optimističan je jučer bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. No, Centralna banka BiH je odmah reagirala. Nisu stvoreni svi preduvjeti za distribuciju novca. Navode, odluka Vijeća ministara je obavezujuća za raspodjelu sredstava, u suprotnom Centralna banka BiH bi prekršila odluku od 23 travnja, javlja FTV.

“Sredstva u iznosu 648,1 milijuna KM nalaze se na KM depozitnom računu Ministarstva financija i trezora BiH za MMF transakcije. Ista će se raspodijeliti u skladu s instrukcijama Ministarstva finansija BiH i Trezora BiH, a koje će se temeljiti na posebnoj odluci Vijeća ministara BiH o raspodjeli sredstava, što je u skladu sa članom 2, stav 2, Odluke Vijeća ministara br. 44/20 od 23. 4. 2020. godine”, naveli su iz Centralne banke BiH.

U odluci jasno stoji da će sredstva koja su povučena na osnovu Promisorne note biti raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Na ovu odluku se čeka od 23. travnja, kada nije glasovao ministar sigurnosti, a protiv su bili i ministar obrane, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, te ministrica vanjskih poslova BiH.

Ministrica Bisera Turković kaže, sporan je način raspodjele novca, no distribuciju entitetima i Distriktu treba što prije realizirati.

''Mislim da bi bilo potrebno ili da Tegeltija pismenim putem javi da je suglasan s distribucijom novca, da da nalog Centralnoj banci, ili da se donese druga odluka u kojoj bi bilo rečeno da se distrbucija ima izvršiti na osnovu pisma namjene i memoranduma'', kazala je Turković.

Zbog političkog neslaganja ispašta prvenstveno gospodarstvo, mišljenja je šef delegacije EU u BiH Johann Sattler. Više od četiri tjedna sredstva stoje na računu, zbog čega BiH već plaća negativne kamatne stope.

''Da sam građanin ove zemlje, ova činjenica bi meni bila neprihvatljiva. Mogu samo apelirati na domaće vlasti, prije svega, ključ rješenja je u Federaciji da pronađu rješenje za korištenje ovih sredstava'', izjavio je Sattler.

Rješenja, bar zasada, nema, pa 330 milijuna eura ostaje na čekanju do daljenjeg. Iz Međunarodnog monetarnog fona ranije su poručili da ne postoji mehanizam koji bi omogućio da se doznačena sredstva mogu povući nazad. Vremena za čekanje oni imaju, a ima li BiH?

Kopirati
Drag cursor here to close