Zagrijavanje

Predstavljena još jedna koalicija: Mostar mora biti građanski

Koalicijski sporazum potpisali su predsjednici gradskih organizacija Zoran Mikulić, Maid Čolaković, Samir Kreso i Semir Drljević – Lovac, a priopćili su kako očekuju ''dominantnu podršku građana''.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta, Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i Prva mostarska partija potpisali su u srijedu koalicijski sporazum za predstojeće lokalne izbore u Mostaru na kojima će nastupiti pod imenom ''Grade moj -. DF, NES, SBiH i PMP''

Građanski Mostar

Koalicijski sporazum potpisali su predsjednici gradskih organizacija Zoran Mikulić, Maid Čolaković, Samir Kreso i Semir Drljević – Lovac, a priopćili su kako očekuju ''dominantnu podršku građana''.

Stranke će se voditi platformom koja navodi da Mostar mora biti organiziran kao ''jedna, nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, administrativno, gospodarsko i kulturno središte Hercegovine sa svim prerogativima Grada u smislu Europske povelje o lokalnoj samoupravi i važećih propisa Bosne i Hercegovine''.

Navedeno je i kako se mora osigurati ''pružanje širokog spektra usluga građanima putem područnih ureda, a mjesnim zajednicama kao osnovnom obliku organiziranja na gradskom području osigurati adekvatnu ulogu i nadležnosti''.

''U Gradu Mostaru treba biti uvažen građanski princip življenja, uz punu ravnopravnost svih naroda i građana koji žive u Mostaru, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost'', navedeno je.

Dualizam

Stranke će, kako se navodi u sporazumu, zauzimati za ''povećanje kvalitete života ljudi uz ekološku odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama''.

''Mostar u budućnosti treba biti prepoznatljiv po demokratiji i međusobnom uvažavanju svih etničkih grupa i građana koji u njemu žive u skladu sa obitelji modernih europskih gradova kojoj Mostar, po svojim vrijednostima, kozmopolitizmu i baštini'', navodi se i dodaje kako je cilj i borba protiv korupcije, nepotizma i klijentelizma.

Stranke će se zalagati za ''stvaranje otvorene i transparentne gradske uprave, s razvijenim instrumentima građanskog nadzora i drugih oblika sudjelovanja građana u donošenju odluka'' kao i za promoviranje i zalaganje za vladavinu prava, te jačanje civilizacijskih vrijednosti, izgradnju budućnosti bez podjela i europski moderan Mostar''.

''Snažno se protivimo principu nacionalnih ekskluziviteta i podjela, koji često afirmiraju i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, prema kojem sve u Mostaru, pa i vlast, funkcionira na svojevrsnom 'dualizmu''', navedeno je.

Mevlana

Naveli su i kako je ova Platforma otvorena ''za sve političke subjekte i nevladine organizacije koje je prihvaćaju i koje su spremne svoje kapacitete usmjeriti u borbu protiv dva etnonacionalna bloka i svih etničkih homogenizacija, te afirmirati multietnički i antifašistički karakter Grada Mostara''.

Ranije je predstavljena i koalicija koju je okupila SDA pod nazivom Koalicija za Mostar a koja je na press-konferenciji poručila kako će joj prioritet biti podrška zahtjevima vjerskih zajednica pri čemu se misli na izgradnju centra Mevlana.

Kopirati
Drag cursor here to close