Predstojeći lokalni izbori

Predstavljena Koalicija za Mostar: Mevlana kao glavna predizborna priča

U srijedu je u Mostaru potpisana politička platforma za predstojeće lokalne izbore između SDA, BH Zelenih te stranke PBS Sefer Halilović.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2024. u 15:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Poseban fokus koalicije bit će ustrajavanje na legitimnim zahtjevima vjerskih zajednica uvažavajući multietnički karakter Mostara i potrebe građana različitih pripadnosti posebno u kontekstu uređenja centralne zone, koja mora biti mjesto spajanja a ne razdvajanja", poručeno je to nakon potpisivanja političke platforme za predstojeće lokalne izbore u Mostaru između SDA, BH Zelenih te stranke PBS Sefer Halilović.

Rekao je to Alis Čolaković, predsjednik Gradskog odbora SDA navodeći kako su ove političke stranke "prepoznale važnost političkog trenutka u Mostaru i Hercegovini" te da će djelovati pod starim imenom Koalicija za Mostar.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje političke platforme u Mostaru

12 točaka i pet ključnih principa

Čolaković kaže kako su se u sporazumu obvezali na 12 točaka i pet ključnih principa djelovanja te da "Mostar vide kao grad ravnomjernog razvoja i ravnopravnih građana u svim njegovim dijelima bez dominacije bilo koga".

"Mostar mora biti siguran i stabilan grad, prepoznatljiv po međusobnom uvažavanju. Preduvjet razvoja grada je usvajanje Statuta", rekao je.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje političke platforme u Mostaru

Kao nulti prioritet naveo je ekonomski i gospodarski razvoj grada i poboljšanje položaja mladih ljudi te dodao kako su raspoloženi i za razgovor s drugim strankama i udruženjima.

"Onim političkim strankama koje sebe deklariraju kao probosanskohercegovačke a koje iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prihvaćaju ovu platformu pozivamo da podržimo kandidata za gradonačelnika iz redova one probosanskohercegovačke koalicije ili stranke koja osvoji najveći broj mandata u gradskom vijeću", rekao je i dodao kako misli da je riječ o korektnoj ponudi.

Izbor gradonačelnika

"Izbor gradonačelnika Grada Mostara, koji će biti kompetentna ličnost s iskustvom upravljanja, novom energijom i jasnom vizijom treba biti prioritet svih deklariranih probosanskohercegovačkih stranaka", dodao je.

Sevlid Hurtić ispred stranke BH Zeleni rekao je kako "u BiH probosdanske stranke imaju sedam, osam strateški važnih gradova".

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje političke platforme u Mostaru

"Jedan od njih je Srebrenica, drugi je Brčko, jedan je Novi Travnik, Mostar Stolac.. i mislim da trebamo biti svi ujedinjeni i biti zajedno da bi mogli imati što više vijećnika, odbornika i gradonačelnika i načelnika općina".

Koalicija mora imati vijećnika koliko Mostar ima vjetrenjača

Kao smjernicu je naveo kako koalicija mora imati onoliko vijećnika koliko Mostar ima vjetrenjača.

"Koliko ih ima, ja ne znam. Vidio sam ih gore na brdu i mi smo time zadovoljni", rekao je i dodao kako se ne smije dogoditi situacija "kao prije četiri godine kada neki iz probosdanskih stranaka nisu htjeli biti u probosanskom sporazumu".

Mesud Hero iz BPS-a rekao je da su spremni pogaziti sve svoje "hatere" kako bi "ojačali državu na svim njezinim dijelovima posebno na neuralgičnim točkama".

"Ne mislimo da je Mostar deset puta značajniji od drugih ali mislimo da ima posebno mjesto i da zaslužuje posebnu brigu probosanskih snaga koje djeluju na ovom prostoru. Posebno ćemo pažnju posvetiti provođenju prostorno planskih dokumenata jer gradu Mostaru prijeti jedna velika opasnost da neki pritiscima ponište već izdate građevinske dozvole", rekao je.

Hero je dodao kako vjeruje "da smo zaslužili da imamo probosanskog gradonačelnika".

"Imali smo u isto vrijeme gradonačelnika Sarajeva i Mostara Hrvata a onda se govori da su Hrvati obespravljeni. Pošteno je da konačno dobijemo gradonačelnika koji će malo više cijeniti državu BiH i provoditi njezine zakone", rekao je Hero.

Otvoreni za razgovor

Na pitanje jesu li razgovarali s probosanskim strankama rekli su kako su otvoreni da razgovaraju i s drugim političkim subjektima.

"Ponuda ostaje. Ona je otvorena. Mislim da je razgovor jako bitniji kad se završe izborni procesi. Okvir koji smo postavili da ona probosanska lista koja bude imala najviše vijećnika da svi mi opstali na neki način podržimo izbor gradonačelnika iz tog bloka. I mislim da bi bilo sasvim korektno da i drugi razmišljaju tako jer je to jedini način da probosanskohercegopvačke stranke imaju gradonačelnika iz svojih redova", rekao je Čolaković.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje političke platforme u Mostaru

Na pitanje jesu li razgovarali s Demokratskom frontom, Čolaković je rekao kako se već u siječnju nagovijestila kontura četiri stranke koje čine koaliciju.

"Tu znamo da je DF i NES i S BiH i Prva mostarska partija. I mi to poštujemo, ali isto tako sa svima ćemo razgovarati a naročito u periodu poslije izbora a prvenstveno u svrhu cilja da gradonačelnik buse i probosanskog bloka", rekao je.

Na pitanje zašto je to bitno odgovorio je kako za to treba biti motiv reakcija aktualnog mostarskog gradonačelnika Maria Kordića na inicijativu vijećnika Mirze Drežnjaka vezano za središnju zonu, odnosno centar Mevlana.

"To nam treba biti motiv. Trenutni gradonačelnik je gradonačelnik samo jednog naroda na nekim nacionalnim temama je za nas neprihvatljivo", rekao je i pozvao ostale da ostvare cilj da Mostar ima gradonačelnika "koji drugačije razmišlja i jednako tretira zahtjev svih vjerskih zajednica".

Kopirati
Drag cursor here to close