Insieme, unite, unite, Europe

Pred nove razgovore u Bruxellesu, BiH priželjkuje ubrzan put u EU

"Građani žele funkcionalnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju. Stoga se domaći lideri trebaju hitno angažirati na reformama koje BiH vode ka EU", istaknuo je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika
Vijesti / Politika | 13. 03. 2022. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U započetom geopolitičkom preslagivanju i previranju interesa najmoćnijih država svijeta, ukjučujući i Europsku uniju, Bosna i Hercegovina želi ubrzati put ka obitelji europskih naroda.

S druge strane, neki smatraju kako je naša zemlja na pragu nestabilnosti.

"Budućnost i sigurnost Bosne i Hercegovine ovisi isključivo o njezinom narodu i političarima koji odlučuju u toj zemlji", kazala je to za Fenu Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu govoreći o krizi na istoku kontinenta i sigurnosnom stanju u BiH.

Želje su jedno, realnost drugo

Iako brojni domaći i europski dužnosnici zagovaraju ubrzan put kandidatskog statusa BiH, Zovko je istaknula kako su "želje jedno, ali realnost je drugačija".

"Sve ono što Bosna i Hercegovina zna da mora ispuniti i dalje ostaje prioritet. Aplikacije za kandidatski status koje su nedavno predale i Ukrajina, Moldavija i Gruzija poslane su Komisiji na razmatranje. Oni će također dobiti upitnik kao što ga je dobila i BiH", objasnila je ona.

Ističe kako naša zemlja ima postavljenih 14 uvjeta koje treba ispuniti da bi dobila kandidatski status, što se, kako navodi, za sada ne mijenja.

Zovko je ponovila da Europska unija želi mirnu Bosnu i Hercegovinu, bez unutarnjih i vanjskih sukoba, spremnu da ispuni sve reforme, ali isto tako i zemlju koja neće imati nesuglasice oko pitanja želi li uopće biti dio te europske zajednice.

"Svaka zemlja mora zadovoljiti kriterije. Europska unija sigurno neće dozvoliti ulazak zemljama koje imaju bilateralne sukobe i koje ne odašilju poruke u skladu s europskim načelima", ocijenila je Zovko.

Ovoga tjedna predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo u Bruxelles tražeći ubrzani put kandidatskom statusu.

Drugi član tog istog Predsjedništva Milorad Dodik tvrdi da ubrzanog puta nema.

Idući tjedan u središte Europske unije odvojeno će odletjeti bh. lideri kako bi na licu mjesta objasnili na kakvom smo putu i kakva nam je budućnost.

"U utorak će se u Europskom parlamentu na Vanjskopolitičkom odboru o stanju u BiH obratiti predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović, kao i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Vidjet ćemo koja su njihova promišljenja i kakva je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini", dodala je europarlamentarka Zovko.

Naglasila je kako će se dan ranije o stanju u BiH obratiti i Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove i Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Sigurnost, reforme, europske vrijednosti

Iz međunarodne zajednice i europskih institucija još odavno poručuju kako je dogovor o reformama i europskom putu Bosne i Hercegovine isključivo na domaćim liderima.

"Građani žele funkcionalnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju. Stoga se domaći lideri trebaju hitno angažirati na reformama koje BiH vode ka EU", istaknuo je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je kako je Europska unija nesporno posvećena teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine i održavanju sigurnog okruženja.

Koenig ističe i to da EUFOR pažljivo prati situaciju u BiH, naglasivši kako ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u zemlji.

"Ipak, u kontekstu mjera predostrožnosti i demonstracije opredjeljenja EU za podršku institucijama BiH u održavanju sigurnosti i stabilnosti, EUFOR je pojačao svoje prisustvo u BiH s dodatnih 500 vojnika iz svojih rezervnih snaga", objasnio je on.

Mišljenja je da Bosna i Hercegovina ima jasnu i kredibilnu europsku perspektivu, potvrđenu na najvišoj razini, uključujući, kako navodi, i samit između EU-a i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja održanom u listopadu 2021. godine.

Pozdravio je i nedavno usvajanje Zakona o sukobu interesa u Zastupničkom domu BiH, kao i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

Međutim, pozvao je na ubrzani ritam provedbe reformi, uključujući ustavne i izborne reforme u skladu s europskim vrijednostima i standardima u ograničenom vremenu koje je preostalo prije raspisivanja Općih izbora 2022.

Borrell idućeg tjedna na zapadnobalkanskoj turneji , u srijedu u posjeti Sarajevu

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell posjetit će Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu od 13. do 16. ožujka, najavljeno je iz Bruxellesa.

"Posjeta će ponovo potvrditi posvećenost i podršku Europske unije regiji, imajući u vidu ruski rat protiv Ukrajine i njegov utjecaj na sigurnost Europe u cjelini", priopćeno je iz u subotu, uoči zapadnobalkanske turneje Borrella, prenosi Radio Slobodna Europa.

On će, kako se navodi, u ponedjeljak boraviti u Skoplju, gdje će se sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i ostalim visokim dužnosnicima.

Dodaje se da će Borrell prisustvovati i događaju na kojem će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoje učešće na Konferenciji o budućnosti Europe.

Visoki predstavnik EU će u utorak otputovati u Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Edijem Ramom i ostalim dužnosnicima, a tijekom posjete Albaniji on će obići i radove na restauraciji mozaika Nacionalnog historijskog muzeja, koji je renoviran sredstvima EU za oporavak nakon potresa.

U srijedu u Sarajevu, visoki predstavnik će prvo posjetiti trupe EUFOR-a čiji je kapacitet skoro udvostručen, a nakon toga će se sastati s predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, opozicije i civilnog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close