Antalija

Dodik: Ništa od ubrzanog članstva u EU, u BiH vlada mir

''Rekao je (Varhelyi) da nema za Ukrajinu, pa ni za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što ne vidi oporba u Republici Srpskoj koja ne vodi interese RS.''
Vijesti / Politika | 11. 03. 2022. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da nema ništa od ubrzanog članstva u Europsku uniju, kako za Ukrajinu, tako i za BiH.

Dodik je naveo da je tijekom današnjeg susreta u Antaliji komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi inzistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima, piše N1.

''Jasno je rečeno ako budu primorani da to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, nego obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari'', rekao je Dodik nakon sastanka sa Varhelyijem na marinama Diplomatskog foruma u Antaliji.

''Nema za Ukrajinu pa ni za BiH''

Dodik je istakao da je nemoguće očekivati da entitet Republika Srpska, nakon stavova koje je zauzela Narodna skupština, ''zaboravi ono što se dogodilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio član Predsjedništva Šefik Džaferović'', prenosi ATV.

''To se neće dogoditi, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio oporbe u Republici Srpskoj za neke svoje projekte! Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima. Mi ćemo se sa tim zakonima vratiti u NSRS kao što je zaključeno i pitati parlament RS kako će glasati izaslanstavo u Domu naroda BiH. To je način kako ćemo djelovati, svidjelo se to nekome ili ne!'', poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da su apeli Varhelyiija korektni i da ''ukoliko nema funkcionalnosti u BiH, Europska komisija ima problem da realizira planove i projekte što je i suština današnjih razgovora''.

Na pitanje da li je itko pominjao ubrzano članstvo BiH u EU, Dodik poručuje da od toga nema ništa.

''Rekao je (Varhelyi) da nema za Ukrajinu, pa ni za Bosnu i Hercegovinu. To je ono što ne vidi oporba u Republici Srpskoj koja ne vodi interese RS. Ne vide ih (lider SDS-a Mirko) Šarović i (predsjednik PDP-a Branislav) Borenović i glasaju za zakone oko Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i ostalo, glasaju ili su dio tih odluka na razini BiH kako bi napravili neku štetu Republici Srpskoj, a ne korist. Dakle, od toga nema ništa'', naglasio je Dodik.

Bez riječi o sankcijama

On tvrdi da u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj nitko nije spominjao sankcije.

''Normalno i pristojno sam se ispozdravljao sa glavnim tajnikom NATO-a (Jensom Stoltenbergom). Kada slušate (Mladena) Ivanića i ostale to ispadne Bog zna što. Ne bi ni bilo sankcija da to ne traže Šarović i Borenović, to su nam rekli'', navodi Dodik.

Dodik i Džaferović, prema programu summita, obratit će se sutra u okviru panela lidera ''Budućnost BiH'', najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u nedavnom obraćanju u Europskom parlamentu izjavio je kako je Unija spremna pružiti ruku europskoj perspektivi BiH.

''Mnogo je napora uloženo u izbornu i ustavnu reformu. Moraju se održati slobodni izbori u oktobru. Kontinuirani bojkot na različitim razinama može dovesti do blokade investicija iz raznih izvora. Nekoliko puta sam istaknuo predstavnicima entiteta Republika Srpska da postoji potrebe da se preduzmu hitne mjere za deeskalaciju kako bi se vratili u državne institucije. Utjecaj se već vidi'', zaključio je Varhelyi.

U BiH vlada mir

Poručio je da umjesto unutarnjih sukoba naglasak mora biti na pozitivnom i europskom putu Bosne i Hercegovine i da će to dugoročno donijeti mir i stabilnost.

''To je plan na kojem svi moramo raditi'', rekao je europski komesar za proširenje.

Inače, Milorad Dodik i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas su, na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, razmijenili mišljenja o izazovima sa kojima se suočava svijet, kao i aktualnim događanjima u Europi i regiji.

Tom prilikom, Dodik je naglasio da se ukrajinska kriza ne može porediti, niti dovoditi u bilo kakvu vezu sa BiH.

Dodik je naglasio da u BiH vlada mir, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close