Mostarska Vijećnica

Skupština HNŽ-a: Premijer bez izjava o zdravstvu

Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine, govoreći o štrajku zdravstvenih radnika je rekao kako podržava isključivo razgovore i poštivanje procedura.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) danas će razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o koncesijama HNŽ-a.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu HNŽ-a, zatim Strategija razvoja javnih cesta HNŽ-a 2020. – 2030. te Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Odgojni centar HNŽ-a.

Foto: Bljesak.info / Skupština HNŽ-a

No, čeka se hoće li to biti konačan dnevni red jer je viećnik HRS-a Slaven Raguž rekao kako će predložiti kao točku dnevnog reda raspravu na temu sustava zdravstva i štrajk zdravstvenih djelatnika.

''Prijedlog mora ići da se naloži resornom ministru i premijeru da u što kraćem roku sjednu s predstavnicima sindikata zdravstva. Oni se ne mogu miješati u sastav sindikata i njihov rad'', rekao je Raguž.

Video: Slaven RAGUŽ

Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine, govoreći o štrajku zdravstvenih radnika je rekao kako podržava isključivo razgovore i poštivanje procedura.

''Pregovori u ovom slučaju nemaju alternative te poziva sve stranke da dogovore procedure pregovaranja'', rekao je medijima Špago.

Premijer HNŽ-a i zastupnik u Skupštini Nevenko Herceg izbjegao je medije.

Zamolio je medije da ga ne snimaju i rekao kako su po pitanju štrajka rekli sve što su imali reći.

Foto: Bljesak.info / Herceg na skupštini

Stana Burić zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije najavila je da će danas ići s prijedlogom izmjena dnevnog reda te će inzistirati da se danas donese Zakon o zaštiti Vjetrenice.

''Inicirala sam zaštitu Vjetrenice i nisam prekršila nikakve procedure jer je županijsko ministarstvo po federalnom bilo još 2015. godine obvezno donijeti zakon o zaštiti Vjetrenice i uraditi reviziju svih zaštićenih područja. Mi smo krenuli u zaštitu Vjetrenice pred UNESCO-om, a da bi nastavali potrebno je prvo donošenje ovog Zakona, a file za UNESCO se zatvara 31.01.'', kazala je Burić medijima prije početka sjednice.

Predmet je kako je navela u ministarstvu bio od 9.1.2020. godine i ništa se nije napravilo.
''Zamolili smo federalno ministarstvo za pomoć i izašli su nam u susret i napravili prijedlog zakona, a ja ću danas inzistirati da se donese Zakon o zaštiti Vjetrenice, a ministarstvo također može donijeti izmjene zakona odmah sljedeći mjesec ako im se nešto ne sviđa. Vlada je čekala mišljenje nadležnog ministarstva i nisu ga dobili, onda su sa zakašnjenjem donijeli svoje mišljenje i mišljenje Vlade'', kaže Burić, dodajući da ako danas zakasnimo zakasnili smo za ovu godinu za nominaciju Vjetrenice.

Foto: Bljesak.info / Skupština HNŽ-a



Puno je utrošeno i vremena i novaca, kazala je Burić, a kada bi se Vjetrenica uvrstila u UNESCO, bila bi po riječima Burić, prvo prirodno zaštićeno područje u BiH na popisu UNSECO-a.

''Građani koji žive na tom području bi bili benifit, a onda bi država imala veliku besplatnu reklamu'', dodala je.


Kopirati
Drag cursor here to close