Sankcije

Povlačenje računa: Kako će Dodik primati plaću?

Između ostalog, Dodik je rekao kako je dobio prijedloge da RS uvede sankcije američkom predsjedniku Joeu Bidenu
Vijesti / Politika | 16. 03. 2024. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja ću povući iz banaka gdje primam i plaću i sve ostalo, sve račune i predlažem da to svi urade'', rekao je na press-konferenciji Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a nakon održane sjednice Izvršnog odbora ove stranke.

Tako je Dodik komentirao upit novinara na moguće sankcije domaćim bankama Ministarstva financija SAD-a.

"Zloupotreba moći SAD-a, oni mogu poslovnim bankama spriječiti korespondenciju s inozemnom i to je nešto što je problem. To sve radi veleposlanstvo u Sarajevu, to sve radi Murphy (Michael, veleposlanik SAD u BiH, op.a.), ali neće ni on do kraja. U prijevodu, vi ako slavite 9. siječnja nemate pravo na plaću. Izgleda tko god slavi 9. siječnja bit će pod sankcijama, pa vas ja sve pozivam da dođete i da napravimo najveću proslavu", rekao je Dodik.

Video: Predsjednik Srpske: Marfi stoji iza prijetnji bankama u Srpskoj

Između ostalog, Dodik je rekao kako je dobio prijedloge da RS uvede sankcije američkom predsjedniku Joeu Bidenu, da se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sada želi šepuriti poBruxellesu iako nema veze s europskim putem.

Bećirovića je nazvao budalom a bivšeg viskog predstavnika u BiH, Valenzina Inzka, kretenom.

U narednim danima će, kako kaže, razmotriti interne propise kako bi ljudi mogli da ostvaruju svoja radna prava.

Naime, proteklog je tjedna američka vlada uvela sankcije za još troje bliskih suradnika Milorada Dodika, pa je tako sada pod američkim sankcijama cijeli politički vrh Republike Srpske.

Na popis osoba pod američkim sankcijama dospjeli su glavna tajnica ureda predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, predsjednica Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić te Branislav Okuka, koji je opisan kao neformalni Dodikov suradnik i jedan od glavnih organizatora prosvjednih okupljanja po Republici Srpskoj kojima se promovira separatistička politika.

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanima s SAD-om zabranjeno je da s njima posluju.

 

Kažnjeni su jer su izravno sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a, kršeći tako presude Ustavnog suda BiH kojima je taj praznik označen neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close