Ovog mjeseca

Dužnosnike RS-a očekuju u Moskvi na forumu o izbjegavanju sankcija

Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva RS-a najavljeni su kao gosti foruma koji se 14. ožujka održava u Moskvi, gdje dvije organizacije žele povezivati dužnosnike i kompanije u razmjeni ideja kako poslovati uprkos sankcijama Rusiji.
Vijesti / Flash | 12. 03. 2024. u 16:28 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Europska unija dužnosnike iz Republike Srpske poziva da usklade svoje djelovanje s vanjskom politikom i sankcijama EU, Rusija ih očekuje u Moskvi, gdje se ovog mjeseca održava forum čija je tema zaobilaženje sankcija.

Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske najavljeni su kao gosti foruma koji se 14. ožujka održava u Moskvi, gdje dvije organizacije žele povezivati dužnosnike i kompanije u razmjeni ideja kako poslovati uprkos sankcijama koje su Rusiji i njenim tvrtkama nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Put za ekonomsko zbližavanje

Ova posjeta dolazi u vrijeme kada vlasti Republike Srpske načelno tvrde da su za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što podrazumijeva i usklađivanje s vanjskom politikom EU, koja je u posljednje dvije godine nametnula brojne sankcije zbog ulaska ruske vojske u Ukrajinu, gdje se sumnjiče za brojne zločine nad civilima.

Dok Europska unija pooštrava sankcije prema Ruskoj Federaciji, dvije ruske organizacije se nadaju pronaći put za ekonomsko zbližavanje Rusije i zemalja Balkana, kako je najavljeno na službenim internet stranicama.

Okrugli stol ''Balkan forum'' očekuje 100 zvanica i najavljuje rasprave o odnosu Rusije i Balkana u ''arhitekturi multipolarnog svijeta''. Jedna od točaka za raspravu će biti ''logistika, pravo i financije – izazovi i rješenja protiv politika sankcija Zapada''.

''U okviru jednodnevne platforme, govornici i sudionici će govoriti o perspektivama razvoja poslovne suradnje u svijetu koji se mijenja, te razgovarati o traženju načina ekonomske interakcije između Rusije i Balkana'', stoji u opisu na službenoj stranici ''Balkan foruma''.

Organizatori su dva udruženja iz Rusije

Kao organizatori imenovana su dva udruženja iz Rusije posvećena uvezivanju zemalja Balkana i Rusije. Jedno udruženje, ''Rusko-balkanski dijalog'' (nekada ''Rusko-srpski dijalog''), predvodi Evgenij Osenkov, a na čelu drugog, ''Rusko-balkanskog centra za poslovnu suradnju i kulturu'', jeste Mihail Јarujev.

Dvije organizacije imaju dugogodišnju povijest međusobne suradnje te suradnje s drugim ruskim i proruskim balkanskim organizacijama.

Evgenij Osenkov je za Detektor potvrdio da su pozivnice za sudjelovanje na forumu ''odaslane Vladi Republike Srpske'' i da je jedno ministarstvo potvrdilo dolazak.

''Znam da će kod nas biti nekoliko ljudi iz Ministarstva energetike, ali ne mogu reći s kim sam to dogovorio jer je to tajna'', kaže Osenkov.

Više čitajte na Detektor.ba

Kopirati
Drag cursor here to close