Gradsko vijeće

Povijesni dan: Otvorena birališta u Mostaru

Pravo glasa na izborima u Mostaru ima nešto više od stotinu tisuća birača, koji mogu glasovati na 150 birališta.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Birališta za lokalne izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara otvorena su jutros u 7 sati, a izbori se održavaju prvi put nakon 12 godina čekanja.

Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Povijesni dan: Otvorena birališta u Mostaru

Pravo glasa na izborima u Mostaru ima nešto više od stotinu tisuća birača, koji mogu glasovati na 150 birališta16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Foto: Bljesak.info / Povijesni dan: Otvorena birališta u Mostaru

Grad Mostar se sastoji od šest gradskih područja, odnosno šest izbornih jedinica, a cijeli grad kao jedna jedinica lokalne samouprave od Grabovice na Sjeveru do Žitomislića na jugu, Pologa na zapadu do Podveležja na istoku predstavlja sedmu zajednički izbornu jedinicu tj. gradsku listu.

Naime, šest izbornih jedinica su preslika šest gradskih područja uz sedmu gradsku izbornu jedinicu koja obuhvaća u geografskom i demografskom pa i biračkom smislu svih ovih šest zajedno.

Glasači imaju dva glasačka listića jedan gradske izborne jedinice, a drugi područne liste koja ovisi o mjestu prebivališta glasača.

Iz Gradskog područja Sjever biraju se dva vijećnika, gradskog područja Stari grad biraju se pet vijećnika, iz gradskog područja jugoistok i jug biraju se po dva vijećnika, iz područja Jugozapad bira se sedam vijećnika, dok se s područja Zapad biraju 4 vijećnika, što je ukupno 22 vijećnika.

Gradska izborna jedinica čini sveobuhvatnu listu s koje birači biraju 13 vijećnika.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista neovisnih kandidata, te četiri neovisna kandidata.

Gradonačelnik Mostara bira se u Gradskom vijeću, koje će brojati ukupno 35 gradskih vijećnika.

Predsjedavajući Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti osobe iz reda istog konstitutivnog naroda.

Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru

Vijeće ne može brojati više od 15 pripadnika jednog konstitutivnog naroda, niti manje od četiri. Minimalno jedan gradski vijećnik mora biti iz reda ostalih.

Aktualni gradonačelnik je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH. 

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 promatrača.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je za nadgledanje izbora u gradu Mostaru akreditiralo 361 promatrača i to pet promatrača političkih subjekata, 302 promatrača udruženja građana i 54 međunarodna promatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditirala 1.356 promatrača političkih subjekata. Iz SIP-a je priopćeno da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Izborna šutnja koja je počela u subotu ujutro trajat će sve do zatvaranja biračkih mjesta. Biračka mjesta zatvorit će se u 19 sati. 

Tijekom izborne šutnje političkim subjektima zabranjeno je sudjelovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Na izborima u Mostaru poštovat će se propisane epidemiološke mjere, najavljeno je iz Gradskog izbornog povjerenstva.

''Građanima će se pri ulasku na birališta mjeriti temperatura i dezinficirati ruke. Birači koji budu imali temperaturu preko 37,2 ići će u posebnu kabinu za glasovanje, koja će odmah nakon toga biti dezinficirana'', rekao je za Bljesak.info Hilmo Đidelija, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u Mostaru.

Pozitivni COVID birači, dodaje, imaju pravo glasa pomoću mobilnih, takozvanih COVID timova. 

Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru

U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez zaštitne opreme, treba biti upozoren, a ako ne posjeduje zaštitnu opremu, ona mu mora biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor.

Biračka mjesta trebaju se provjetravati svako 60 minuta.

Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close