SIP

Potvrđeno imenovanje Bradare: Bitka u Federaciji tek slijedi

Bradaru za predsjednicu a Lendu i Stojanovića za dopredsjednike Federacije izabrao je Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH u utorak, a sada je ovo imenovanje potvrdio SIP.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2023. u 12:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je na 25. sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

''Prema usvojenoj odluci Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine utvrđuje rezultate i ovjerava da su posredni izbori za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine provedeni u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te da su za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine izabrani Lidija Bradara-predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo-potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine te Igor Stojanović-potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine'', navelo je Središnje izborno povjerenstvo dodavši kako se na ovu odluku može podnijeti žalba u roku od dva dana od dana prijema ove odluke.

Podsjetimo, Bradaru za predsjednicu a Lendu i Stojanovića za dopredsjednike Federacije izabrao je Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH u utorak.

Za njihov izbor glasalo je 58 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom čime je potvrđeno postojanje nove vladajuće većine u Federaciji iz koje su isključeni SDA i DF Željka Komšića.

Po prvi puta od uspostave Federacije BiH 1994. godine predsjednik i dopredsjednici entiteta izabrani su na ovaj način jer je ranije bila praksa da se to obavi temeljem međustranačkog dogovora, odnosno usuglašavanjem troje kandidata koje prethodno potvrde Zastupnički i Dom naroda.

No, sada slijedi prava bitka u entitetu oko izbora buduće Vlade Federacije budući da se ona formira nakon potpisa u predsjedništvu entiteta, a Lendo je najavio kako neće potpisati imenovanje vlade bez ministara iz SDA.

S druge strane, čelnici stranaka koje čine "osmorku" još su u ponedjeljak pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i osigura dovršetak procesa uspostave vlasti odnosno ukloni blokade koje nameće SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close