Oduzeto akademsko zvanje

Potpredsjednica SDA brani Sebiju: Magistrirala je sa desetinama svjedoka, a ne u četiri zida

''Ukoliko postoji neki nedostatak u postdiplomskom studiju prof. dr. Izetbegović, a evidentno je da ne postoji s obzirom da je pristupila obrani magistarskog rada i uspješno ga obranila'', navodi Mahmutbegović.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2023. u 10:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu da direktorici KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegovic poništi akademsko zvanje magistra znanosti je očigledno politički motivirana odluka čiji je cilj pokušaj njene diskreditacije, smatra potpredsjednica SDA, Melika Mahmutbegović.

U svojoj izjavi za javnost ističe da je kao liječnil i kao osoba koja je cijeli radni vijek provela u zdravstvu ogorčena takvom odlukom Senata ''kojom se pokušava diskreditirati zvanje profesorice dr. Izetbegović,a samim time i Medicinski Fakultet i Univerzitet u Sarajevu''.

''Prof. dr. Izetbegović, kao i stotine drugih studenata Medicinskog fakulteta, nije ni mogla pristupiti obrani magistarskog rada bez da stručne službe Medicinskog fakulteta i akademsko osoblje detaljno provjere sve neophodne preduvjete za obranu rada i sticanje zvanja magistra. Da su utvrđeni bilo kakvi nedostaci, oni bi bili otklonjeni prije čina obrane magistarskog rada. Prof. dr. Izetbegović nije magistrirala sama pred sobom u četiri zida, već skupa sa desetinama svjedoka - kolega studenata, članova Znantsveno-nastavnog vijeća i ostalog medicinskog, stručnog i naučnog osoblja'', navodi Mahmutbegović.

Dodaje kako je pokušajem targetiranja prof. dr. Izetbegović, Senat nanio nenadoknadivu štetu Medicinskom fakultetu kao jednoj od najvažnijih visokoškolskih ustanova u regiji i svim onim profesorima koji su sudjelovali u educiranju studenata, kao i studentima koji su svoje znanje i zvanje stekli u toj ustanovi.

''Ukoliko postoji neki nedostatak u postdiplomskom studiju prof. dr. Izetbegović, a evidentno je da ne postoji s obzirom da je pristupila obrani magistarskog rada i uspješno ga obranila, to nije odgovornost studenta već onih službi i nastavnog osoblja koje je su eventualno napravile takav previd. I te je činjenice svjestan svatko tko je studirao na Medicinskom fakultetu. Svjesni su i članovi Senata, ali su im očigledno od činjenica važnije prezime i stranačka pripadnost prof. dr. Izetbegović'', zaključuje u izjavi za javnost Melika Mahmutbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close