Cvijanović i Dodik

Posjeta Vučiću: Republika Srpska je ugrožena

Dodik je pak rekao da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoje rješenje, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2022. u 11:20 Bljesak.info
Konferencija za novinare nakon sastanka Dodika i Cvijanovićeve sa Vučićem /// 24.11.2022.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je kako vjeruje da će ljudi iz RS uspjeti pronaći zajednički jezik s institucijama u BiH i da konačno krenu u velike investicije.

poruka je to nakon što su se predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  sastali danas u Beogradu s predsjednikom Srbije.

Vučić je čestitao Dodiku i Cvijanović izbornu pobjedu te je rekao kako su razgovarali o obvezama i političkoj situaciji. Naveo je kako će ove biti formiran tim Srbije i Srpske koji će se baviti projektom izgradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina-Јasenovac.

''Bit ćemo spremni da uložimo desetine milijuna eura. To je stvar koju zajednički treba da uradimo'', rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se razgovaralo i o infrastrukturnim projektima, te o nastavku pomoći Srbije općinama u Republici Srpskoj i općinama u FBiH s većinskim srpskim stanovništvom.

''Teško je sada govoriti o tome jer su povećane cijene repromaterijala. Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebala podržati općine u RS. Što se BiH tiče imamo sve veću razmjenu, sve više sirovina uvozimo iz BiH. Približavamo se tome da budemo broj 1 u trgovinskoj razmjeni. Važno je da imamo što bolje odnose'', rekao je Vučić, koji je zahvalio narodu u Srpskoj što je ''uvijek uz svoju Srbiju''.

Dodik je pak rekao da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoje rješenje, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije.

Rekao je i kako je važno da Srbija, kao jamac Daytonskog sporazuma i njeno rukovodstvo, zna da je Republika Srpska ugrožena sa stanovišta svojih prava u BiH.

Dodao je kako Srpska stoji iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pruža im snažnu podršku.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da Srpsku očekuju veliki izazovi te da od drugih zavisi kakav će odnosi biti između Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Od strateškog interesa je da se ide u realizaciju gradnje hidroelektrane 'Buk bijele' ali i suštinski smo zainteresirani za aerodrom u Trebinju. U ovom periodu pred nama treba razriješiti mnoga dileme i probleme", rekla je Cvijanović.

Poručeno je i da bi početkom prosinca u Banja Luci trebala biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

Dodik: Bidenova provokacija

 

''Čestitka koju je predsjednik SAD-a Joe Biden uputio članovima Predsjedništva BiH u povodu 25. studenog, koji se obilježava kao Dan državnosti BiH, svojevrsna je provokacija'', ocijenio je Dodik.

Dan nakon što je Predsjedništvu BiH, u povodu Dana državnosti, stigla čestitka iz Washingtona, u kojoj je američki predsjednik istaknuo kako SAD snažno podupiru cjelovitost i suverenitet BiH, Dodik je reagirao komentarom kako to ne može opisati drugačije nego kao neku vrstu provokacije.

"Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici američkog veleposlanstva, da 25. studeni nije praznik BiH", izjavio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close