Raguž

Poruka Plenkoviću: Spustite se na zemlju

''Stavljanje znaka jednakosti između problema Hrvata u BiH i HDZ-a BiH je najbolja promocija sarajevskog koncepta BiH'', kaže Slaven Raguž, čelnik HRS-a.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati u BiH nisu HDZ BiH. Spustite se na zemlju i poslušajte što uistinu misli i kako živi hrvatski narod u BiH, bez brige što će reći Bruxelles na sve to. Naravno, ako vam je uopće stalo koliko tvrdite da jeste'', poručio je čelnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Najbolja promocija sarajevskog koncepta

Raguž, povodom sastanka hrvatskog premijera s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kaže kako Plenković i društvo ''nikako da shvate kako problemi Hrvata u BiH nisu problemi HDZ-a BiH''. Tvrdi kako HDZ BiH ''trenutno na svim razinama aktivno djeluje na derogiranju jedinog mehanizma očuvanja hrvatske konstitutivnosti, a to su županije, statički promatrajući sve što se okolo njih događa, iako u svojim rukama imaju sve alate za valjanu reakciju''.

''Stavljanje znaka jednakosti između problema Hrvata u BiH i HDZ-a BiH je najbolja promocija sarajevskog koncepta BiH. Zbog toga svaki susret političkih predstavnika Hrvata BiH i Vlade RH više izgleda kao teferič uz kavu dviju kuma koje tračaju selo, nego sastanak političkih vođa. Zato jedini valjan zaključak kojeg se može izvući nakon njihovog teferićenja jeste: uzdaj se u sebe, jer nitko drugi ti neće pomoći, niti te istinski razumije. Ako i razumije, nije ga briga ili ga ne smije biti briga, jer što će na to reći u Bruxellesu'', navodi se u priopćenju HRS-a.

Pas koji laje

Dodaje se kako je ''Dodik pas koji laje, ali ne ujeda''.

''Ali ako se njegovo ponašanje stavi u kontekst činjenice da u studenom ističe mandat EUFOR-a, čiju misiju Vijeće sigurnosti UN-a sigurno neće produžiti, jer je Rusija još u lipnju najavila svoj veto, ponašanje Milorada Dodika dobiva dodatnu dimenziju. Bakir Izetbegović i njegovi pijuni odgovaraju zveckanjem oružja i prijeteći krvlju tuđih sinova, pozivajući nelegitimnog, samoprozvanog Visokog predstavnika Schmidta na reakciju. Schmidta koji je, jednako kao svojedobno Schwarz-Schilling, svjestan svoje nelegitimnosti, pa se 'mudro' drži po strani govoreći kako 'čuva bonske ovlasti u ladici'. Dakle, krajnje destabilizirajuća atmosfera gdje bi Hrvati u BiH mogli izvući najdeblji kraj i platiti najskuplju cijenu, ako uzmemo u obzir da su dogodine Opći izbori, bez ikakvih naznaka promjena Ustava i izbornog zakona'', navodi Raguž.

Kaže kako bi, znajući sve ovo, čovjek ''očekivao jasnu i nedvosmislenu reakciju od supotpisnice Daytona Hrvatske, čiji državljani kao konstitutivan narod žive u susjedstvu''.

Romantičarska briga

''Umjesto reakcije, dobili smo Plenkovićevu romantičarsku brigu o kvaliteti osjećaja hrvatskog naroda i Grlić Radmanovu zabrinutost situacijom gdje, onako tipično 'zagrebčanski' uzvišeno, poziva sve strane na sabur i dijalog, kako bi svi skupa iz Zapadnog Balkana mogli jednog dana zagrljeni ući u EU. EU perspektiva iznad svega! Nevjerojatno izgleda činjenica kako se službena politika Hrvatske uklopila u sivilo pristupa bh krizi međunarodne zajednice. Pristupa koji ne uvažava trojedinu trokulturološku i tropolitičku realnost BiH kao države. Pristup koji, u našim okolnostima, ide primarno na ruku političkom Sarajevu, sekundarno Banja Luci, a Hrvati su samo moneta za potkusurivanje. Briga za hrvatski narod je postala briga za hdzove sinekure'', navodi se.

Raguž smatra da Plenković, Grlić Radman i svi ostali moraju znati kako su Hrvati u BiH suštinski i činjeničko neravnopravni!

''Nije to stvar psihologije, osjećaja, to su pravno životne činjenice. Mi se ne 'osjećamo nezastupljeno', mi smo nezastupljeni dok god kojekakvi Aneli Šahinovići i Edimi Fejzići mogu biti birani u Dom naroda kao Hrvati, a tek onda Komšići u Predsjedništvo. Od Vlade RH se očekuje pritisak kako bi se napokon krenulo razgovarati o Ustavnoj reformi BiH i administrativno teritorijalnom preuređenju BiH, puno prije izmjena izbornog zakona i izbora za Člana Predsjedništva. Nakon toga, prioritet mora biti izbor delegata u Dom naroda, osiguranje od opasnosti da bilo tko bilo kome nameće predstavnike. Izbor u Predsjedništvo, što se konstantno stavlja u prvi plan, prioritet je samo HDZ-u BiH. Usput rečeno, legitiman izbor Članova Predsjedništva je već riješen ako se pravilno tumači odluka Sejdić Finci u Stavku 22.'', navodi se u priopćenju.  

Realnost

Dodaje se kako ''Hrvati u BiH nisu nikakav Zapadni Balkan ili Region''.

'' Ako će nas se gurati u neke 'Male Schengene' i neke slične 'integracije', postavlja se pitanje zašto smo izlazili iz Jugoslavije? Zašto se ginulo? Valjalo bi Grlić Radmana to upitati. Europska perspektiva BiH ne postoji! Da postoji, ne bi imala 'široki konsenzus', kako on govori, nego bi imala konsenzus i točka! Zato je 'europerspektiva' tek možebitna daleka budućnost. Što je sa realnošću? Što je sa sigurnom bliskom budućnošću koja se ignorira?'', navodi se u priopćenju HRS-ova čelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close