Glasovi

Ponovno brojanje u Mostaru ne nadgledaju sve stranke

Na pitanje može li nepojavljivanje nekih stranaka dovesti u pitanje ponovno brojanje, Čuturić je rekao kako ne može.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2022. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima u Mostaru stigao je oko 20 sati, a stranke su obaviještene na vrijeme, kaže za Bljesak.info Mario Čuturić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Mostar.

Čuturić tvrdi kako ponovno prebrojavanje ne bi trebalo utjecati na trenutni omjer stranačkih snaga nakon izbora, ali i da nisu odgovorni za nepojavljivanje nekih političkih subjekata na ponovnom brojanju.

''Sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva koja se tiče Mostara je bila u 18 sati, naredba je stigla u 20 sati. Prvo sam obavijestio političke subjekte da mogu poslati maksimalno po 10 promatrača jer je 10 biračkih stolova. Sve kako je po pravilu'', rekao je Čuturić dodavši kako su neke stranke poslale i po četiri promatrača na ponovno brojanje.

No, doznajemo kako se pojedine stranke nisu uspjele organizirati kako bi nadgledali ponovno brojanje tvrdeći kako je sve stiglo prekasno. I Čuturić kaže kako na ponovnom brojanju ''nisu svi, ali jeste većina''.

Na pitanje može li nepojavljivanje nekih stranaka dovesti u pitanje ponovno brojanje, rekao je kako ne može.

''Nisu svi ni bili na svim biračkim mjestima. Neke stranke na neka biračka mjesta nisu spali promatrače jer im nije bilo u interesu. Ja sam morao čekati naredbu koju sam dobio u osam putem maila. Kako sam ih mogao ranije obavijestiti?'', upitao je Čuturić.

Kaže i da je obaviješten i OSCE, ali da se njihovi promatrači nisu pojavili.

''Imali smo jako malo vremena da ovo organiziramo. Mora se čekati naredba. Mogli su i ne izdati naredbu da se broji u Mostaru, mogli su odmah ići u Sarajevo'', rekao je.

Kaže kako su timove koji rade na ponovnom brojanju imenovali u mostarskom GIP-u.

''Timove koje smo imenovali smo imenovali mi iz GIP-a. Timovi za brojanje su sastavljeni od najboljih članova koji nisu griješili na biračkim mjestima i naših koordinatora koje imamo pravo imenovati. Prošli su puno obuka. Većina, 95 posto, vreća je s listićima na kojima je pogrešno zbrojeno za 1 ili 2 i to nije moglo proći kroz aplikaciju unosa jer je prag u aplikaciji nula. I sve pada jer je netko za dva glasa netko pogriješio'', rekao je Čuturić navodeći kako nema kritičnih mjesta kad su u pitanju razlike u glasovima, ali i da svi predstavnici, kojima su izdane akreditacije za promatrače, mogu doći nadgledati proces tijekom cijelog dana.

Foto: Bljesak.info / Ponovno brojanje glasova u Mostaru

Podsjećamo, u dvorani Ekonomske škole Joze Martinovića u Mostaru od jutros se počelo s otvaranjem vreća te ponovnim brojanjem glasačkih listića s biračkih mjesta na kojima birački odbori nisu pravilno utvrdili rezultate za pojedine razine u Gradu Mostaru.

Kako je priopćeno je iz Gradskog izbornog povjerenstva Mostar. (GIP), u naredbi Središnjeg izbornog povjerenstva stoji kako sve navedene izborne jedinice u BiH moraju izvršiti pravilno objedinjavanje rezultata izbora na području svoje izborne jedinice na svim biračkim mjestima na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate da izvrši ponovno otvaranje vreća i utvrdi ispravne rezultate na tim biračkim mjestima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close