Branitelji

Ponovno blokirana Bijača

Istaknuli su veliki transparent na kojem piše Registar, što implicira na zahtjev ove boračke kategorije vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2018. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog prosvjeda građana obustavljen je promet na autoputu A-1 Zvirovići-Bijača u oba smjera'', objavio je BiHAMK.

U isto vrijeme. više desetina razvojačenih branitelja okupilo se na mirnom prosvjedu ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Istaknuli su veliki transparent na kojem piše Registar, što implicira na zahtjev ove boračke kategorije vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.

 

Jedan od zahtjeva koje ova kategorija također ističe je uvođenje mjesečnih novčanih naknada onim demobiliziranim braniteljima kojima dosadašnji zakoni nisu propisali nikakva prava te vrste, a bili su u obrambenim jedinicama u vrijeme proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Oni, u osnovi, očekuju da Federalni parlament u kojem je najavljeno više sjednica za danas i sljedeća dva dana, stavi na dnevni red boračku problematiku.

U zgradi Federalnog parlamenta i na platou ispred nje od jutros je bilo uočljivo pojačano prisustvo policije.

Neće biti na dnevnom redu zastupničkog doma

Iz zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka su izjavili da nije realno očekivati stavljanje njihovih zahtjeva na dnevni red Zastupničkog doma danas ili sutra.

Vladajuće i opozicijske stranke tvrde da jesu za rješavanje boračke problematike, ali i da u parlamentarnu proceduru još nisu stigli neophodni propratni akti i zakon na osnovu kojeg je to moguće učiniti.

Šef zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović, u izjavi novinarima je izrazio spremnost da tematska sjednica o boračkim problemima bude održana istog dana kad iz Federalne vlade u proceduru stigne nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

Po Osmanovićevim riječima, mada je Vlada izradila taj nacrt, on dosad nije upućen u Parlament jer je duže čekano na mišljenje Ministarstva financija, a kad je i to riješeno, uslijedila je neophodna komunikacija resornog boračkog ministarstva sa županijskim nivoima, koja još nije okončana iz drugog smjera.

Osmanović kaže da je Stranka demokratske akcije za donošenje ovog zakona, ali u varijanti koju Federacija može budžetski podnijeti. To znači da se borački dodatak može uvesti samo za one demobilizirane borce koji navrše 60 ili 57 godina života a još nisu stekli uvjete za penziju. Dodatak bi primali dok ne steknu uvjete za umirovljenje.

Šef zastupničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH Jozo Bagarić novinarima je također kazao da u parlamentarnu proceduru dosad nije upućen nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja, zbog čega su, po njegovim riječima, male šanse da se u Parlamentu danas ili sutra otvori rasprava o borcima.

Zakon od posebnog značaja

Bagarić smatra, rekao je, da je donošenjem tog, kao i zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, moguće ispuniti aktualne boračke zahtjeve.

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Nasir Beganović kaže da su zahtjevi opravdani te optužuje Vladu što dosad nije dostavila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o demobiliziranim braniteljima. Obećao je da će njegova stranka nastojati da taj akt bude što prije na dnevnom redu Parlamenta.

Izjavu novinarima povodom aktualnog protesta boraca ispred zgrade Parlamenta dao je i predsjedavajući zastupničkog kluba opozicione Socijaldemokratske partije BiH Elvir Karajbić.

Naveo je da tematsku sjednicu u Parlamentu o boračkim zahtjevima njegova stranka traži još od prije deset mjeseci te optužuje rukovodstvo Predstavničkog doma da to nije dozvolilo.

Mirni protest demobiliziranih branitelja počeo je ispred zgrade Federalnog parlamenta oko podne.

''Registar''

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem piše ''Registar'', što implicira na njihov zahtjev vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.

Jedan od zahtjeva je također donošenje posebnog zakona koji bi ustanovio mjesečne novčane naknade onim demobiliziranim braniteljima koji na osnovu dosadašnjih federalnih zakona nisu ostvarili nikakva slična prava. Dosadašnji zakoni su, naime, zbrinuli ratne vojne invalide, obitelji poginulih branitelja i nositelje najviših ratnih priznanja.

Prosvjednici, u osnovi, očekuju da Federalni parlament u kojem trenutno zasjeda Predstavnički dom, a zasjedat će i sutra, stavi na dnevni red njihove zahtjeve.

Aktualna sjednica posvećena je, međutim, problemima u sektoru obrazovanja u FBiH, a za danas najavljena i druga, vanredna, s obimnim dnevnim redom, u kome nema točke koja se odnosi na borce.

Ipak, predsjedavajući Edin Mušić najavio je da će se između dviju sjednica sastati Kolegij Doma te između ostalog razgovarati i o ranijim zastupničkim zahtjevima za tematsko zasjedanje o boračkoj problematici.

Kopirati
Drag cursor here to close