"Očekivano"

Pomoćnica tajnika za financije SAD: Razumno je očekivati još sankcija BiH

Pomoćnica tajnika za financije SAD Anna Morris navela je kako je razumno očekivati još američkih sankcija za Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2024. u 17:23 Fena
Morris: Razumno je očekivati još sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i integritet BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, poručila je u četvrtak u razgovoru s predstavnicima bh. medija vršiteljica dužnosti pomoćnika tajnika za financije SAD Anna Morris.

Tri stvari

Kako je rekla, ona je u posjeti BiH da bi u osnovi razgovarala o tri stvari: o napretku koji je ostvaren u vezi sa borbom protiv pranja novca i financiranja terorizma, aktivnostima koje podrivaju mir i stabilnost u BiH, uključujući antidaytonsku retoriku, kao i endemsku korupciju te da razgovara o širim pitanja koja se odnose na financiranje i sankcije protiv Rusije.

"Reći ću da smo i dalje vrlo fokusirani na ova pitanja. Kao što ste mogli vidjeti u proteklih par godina, Sjedinjene Američke države nametnule su nekoliko setova sankcija u BiH u vezi s ovim aktivnostima i razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH", poručila je Morris.

Naglašava da su Sjedinjene Države jako fokusirane na promoviranje mira i stabilnosti u BiH.

"Sankcije su namijenjene postizanju par ciljeva – jedno je da se javno pošalje signal o našim specifičnim zabrinutostima o aktivnostima u vezi sa sankcioniranim pojedincima. Te aktivnosti uključuju podrivanje mira i stabilnosti u BiH. Kao što sam rekla, mislim da je za očekivati da ćemo nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažiraju u međunarodnim financijskim transakcijama, da putuju u SAD i podiže se profil međunarodne zajednice u vezi s akterima čije ponašanje nas ozbiljno zabrinjava", kazala je.

Posebna pažnja 

Ona je pozdravila nedavno usvajanje novog zakona protiv pranja novca i financiranja terorizma na nivou BiH.

Ocijenila je da je to vrlo važan korak ka nastavku podizanja nivoa transparentnosti u vezi s financijskim sektorom da bi se na najbolji mogući način moglo identificirati i prekinuti financiranje terorizma kao i pranje novca, "tako da zaista podržavamo aktivnosti financijskih vlasti i svih institucija uključenih u financijski sustav čime se jača otpornost na pranje novca i financiranje terorizma".

Foto: Fena / Pomoćnica tajnika za financije SAD Anna Morris 

Morris nije mogla govoriti o specifičnim bankovnim računima koje imaju ili nemaju oni koji su na 'crnoj listi', ali čin sankcija je da se privuče međunarodna pažnja na aktivnosti koje jako brinu Sjedinjene Države zbog potencijalnih posljedica.

Pažljivo se prati situacija širom svijeta, prate se aktivnosti financijskih institucija širom svijeta.

"Razlog za ovo je sljedeći. Ako sankcionirana osoba nema imovinu ili račune u SAD, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. To je važno prenijeti financijskom sektoru ovdje, da se sankcije povezane s Bosnom i Hercegovinom ne odnose samo na sankcionirane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga tko podržava takve osobe ili subjekte. To se zove Uredba o materijalnoj podršci, a to znači ako financijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, to znači da ta financijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija. Nama je bilo vrlo važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje u zemlji kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija", poručila je Morris.

Kopirati
Drag cursor here to close