100 dana

Politika nema što raditi u komunali

Ono što doista mislim da je presudno važno napraviti sustav koji jasno propisuje gdje prostorni plan dopušta neku izgradnju, a gdje ne. I to je ono što mislim da je ranije nedostajalo.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2021. u 09:27 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić u gradonačelničkoj fotelji sjedi već sto dana. Dobio je najviše povjerenja građana na izborima koji su nakon godina nebiranja i podršku većine u Gradskom vijeću. Doduše, neki su ga za ruke uvjetovali i dali mu rok od stotinu dana, koji ističu.

Kordića su, i sam priznaje, dočekali brojni problemi i nema polja na kojem nije mutno kad se zagrebe ispod površine. Sudeći po stanju u gradu, ne treba puno ni grebati da se vidi mulj.

Foto: Bljesak.info / 

U intervjuu za portal Bljesak.info, prvom kojeg mostarski gradonačelnik daje ovom portalu jer je prošli poručio preko ureda za medije kako to neće nikada učiniti, Kordić govori o gorućim temama. Kaže kako pokušava sva pitanja držati na površini ali kako treba imati razumijevanja kad je u pitanju rješavanje gradskih problema. Ponekad, kaže, nije samo do grada.

Bljesak.info: Stotinu dana ste na poziciji mostarskog gradonačelnika. Jeste li i u jednom trenutku požalili što ste se prihvatili ovog posla?

KORDIĆ: Ne, nikako. Niti u jednom trenutku nisam požalio iako se susrećemo sa mnoštvom izazova, koji su u svojoj biti često dosta složeni. U Gradu Mostaru se u proteklim godinama bez Gradskoga Vijeća nakupilo toliko problema da mi svaki dan rješavamo više njih iako se to, možda ne vidi izvana. Ali, riječ je kompleksnim problemima za koje treba vremena i ništa se neće moći riješiti preko noći. U tom kontekstu tu trebamo biti strpljivi i naporno raditi. Ono što je također važno naglasiti, Grad Mostar je mnogim projektima i aktivnostima vezan za više razine vlasti i tu je potrebno dodatno ustrajati na suradnji i partnerstvu jer rješavanje nekih problema s kojima se suočavamo nije samo do grada nego ih je potrebno rješavati i sa drugim razinama.

Bljesak.info: Rekli ste kako se nećete baviti politikom. Za sada uspijevate. Izbjegli ste i politiku u rukovanju s Komšićem, u osvjetljavanju Starog mosta i drugim stvarima.

KORDIĆ: Da, to je pristup za koji se od početka svojega mandata, ali i tijekom kampanje zalažem. Svih ovih sto dana, kako ste već kazali, uspjeli smo izbjeći politiku i nadam se da će tako i ostati. Ponosan sam i da je Gradsko vijeće radilo do sada tako da nije bilo politikantstva. Mislim da Gradu Mostaru i ne treba bilo kakvo politikanstvo. Građanima je bitna čistoća, javni prijevoz, zelene površine, investicije… Politika nema što raditi u komunali. Kada je u pitanju osvjetljavanje, tu smo bili vrlo jasni, postoje određene procedure, posebno vezane za objekte koji su pod zaštitom Unesco-a. Zaštićeni objekti ne smiju se dovoditi u politički kontekst, a u skladu s tim nije primjereno koristiti ni bilo koji gradski objekt u političke svrhe.  

Bljesak.info: Kažete da se ništa ne može riješiti preko noći. Postoji li nešto što je riješeno u ovih 100 noći?

KORDIĆ: Vrlo jasno - postoji i to puno toga. Riješili smo dobrim dijelom probleme u urbanizmu i to građani već vide na ulicama. Konačno, i komunalni redari su krenuli sa obavljanjem aktivnosti koje su im u opisu i drago mi je da i sugrađani razumiju kako trebamo voditi brigu o svim dobrima koje imamo u našemu gradu. Kada je u pitanju dobivanje građevinskih dozvola, zajedno sa svojim timom kreirali smo posve novi postupnik koji vrlo jasno propisuje proceduru dobivanja građevinskih dozvola. Cilj nam je izbjeći bilo kakve primisli o nelegalnim izgradnjama. Neće i ne smije se dogoditi bilo kakva gradnja bez valjanih dozvola i suglasnosti. Za sve navedeno postoje pravne procedure.

 - Politika nema što raditi u komunali

Foto: Bljesak.info / 

Ono što je također jako bitno je transparentnost i vrlo jasna komunikacija kako ne bismo došli u situaciju da neke stvari koje građanima, meni i vama, izgledaju kao bespravne, možda to nisu. Radi se intenzivno na urbanističkom planu i neće se moći graditi ništa mimo njega. A ono što inspekcije i nadzor utvrde da je izgrađeno i da nije u skladu s planom, bit će uklonjeno. Svjedoci ste i proteklih dana da se već krenulo u uklanjanje objekata za koje se utvrdilo da nemaju valjanje dozvole. Nažalost, izgleda kako se neke stvari ne pokreću s mjesta. Poput, recimo, Ćirine zgrade pa izgleda da grad ne može srušiti zgradu. No tu je stvar velikih pravnih procedura oko vlasništva nad tom zgradom i zemljištem.

Bljesak.info: Znači li to da je netko prije radio mimo zakona?

KORDIĆ: Vrlo je jasno da je naš pristup sada da sve što se utvrdi da nema dokumentaciju bit će uklonjeno. Ono što doista mislim da je presudno važno napraviti sustav koji jasno propisuje gdje prostorni plan dopušta neku izgradnju, a gdje ne. I to je ono što mislim da je ranije nedostajalo. Uz urbanizam, pokrenuli smo i pitanje parkinga, pa ćemo uskoro imati tematsku sjednicu Gradskog vijeća po tome pitanju, ali još uvijek razmišljamo kako ljude uvesti u to sve jer ne možemo preko noći početi kažnjavati. Trebamo ljude pripremiti za promjene. Radimo na preslagivanju sustava i procedura po načelu transparentnosti, a u skladu s mišljenjem svih uključenih javnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close