Reagiranje

Medžlis IZ Mostar: Ne znamo koga je Ivan Vukoja zvao, niti o čemu bismo s njim razgovarali

''S tim u vezi želimo reći da Medžlis islamske zajednice Mostar nije upoznat ni sa kakvim pozivima o kojima gospodin Vukoja govori, niti je ikada takav poziv zaprimljen...''
Kultura / Flash | 14. 11. 2023. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom izjave Ivana Vukoje, ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, vezano za problematiku oko izgradnje zgrade HNK, reagirali su iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar, navodeći kako žele ukazati na 'neke pogrešne navode'.

Kome vjerovati?

''Gospodin Vukoja kaže da “činjenično i pravno ne postoji nikakav problem” te da su “predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice više puta uputili poziv, da ako postoji bilo kakav problem možemo razgovarati, ali to se nije dogodilo.” Dalje u tekstu stoji da “Ako je tu nekad i bilo groblje, od 1884. to groblje je ekshumirano, svi dijelovi i posmrtni ostaci koji su tu eventualno bili premješteni su na neke druge lokalitete” te da “HNK Mostar ima ispravnu, važeću dozvolu za gradnju”. S tim u vezi želimo reći da Medžlis islamske zajednice Mostar nije upoznat ni sa kakvim pozivima o kojima gospodin Vukoja govori, niti je ikada takav poziv zaprimljen, ne znamo koga je zvao iz Islamske zajednice niti o čemu bismo s njim razgovarali. Možda o “dozvolama” koje, prema našim saznanjima, nisu date na uvid građevinskoj inspekciji, ni predsjedniku Gradskog vijeća, ni javnosti, iako je to službeno zatraženo'', navode.

Medžlis Islamske zajednice Mostar, kako ističu, se više puta oglašavao po ovom pitanju i njihov stav je jasan.

‘’Mi smatramo da problem oko izgradnje HNK postoji i činjenično i pravno. Lakišića harem je činjenica i na tom lokalitetu su u nekoliko navrata pronađeni dijelovi skeleta zbog čega je Islamska zajednica 26.02.2021. od gradonačelnika Mostara zatražila da se izvrši temeljita ekshumacija. Je li trebamo vjerovati svojim očima ili Vukojinim i drugim konstrukcijama?

Nije nam jasno šta gospodin Vukoja sebi umišlja i zašto bi umjesto sa nadležnim gradskim i pravosudnim organima razgovarao sa Medžlisom. Islamska zajednica sebi nikada neće dozvoliti da administrativno-pravne poslove rješava sa pojedincima i nenadležnim ustanovama’’, navode.

Problem ne postoji

Podsjećamo, vezano se prijepora oko lokacije na kojoj se gradi nova kazališna zgrada, ravnatelj HNK ranije je naveo kako, zapravo, činjenično i pravno ne postoji nikakav problem.

"Ono što želim naglasiti je da s naše strane nikad nije bilo sporno to da o bilo čemu sjednemo i javno razgovaramo s bilo kim. Tako smo i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice više puta uputili poziv, da ako postoji bilo kakav problem možemo razgovarati, ali to se nije dogodilo. Što se tiče samog tog takozvanog problema izgradnje, on činjenično ni pravno ne postoji, jer na lokalitetu gdje se gradi HNK Mostar ne postoji Lakišića harem, odnosno grobište. Ako je tu nekad i bilo groblje, od 1884. to groblje je ekshumirano, svi dijelovi i posmrtni ostaci koji su tu eventualno bili premješteni su na neke druge lokalitete", kazao je Vukoja ranije.

Na tom lokalitetu u vrijeme austrougarske vladavine izgrađen je željeznički i ranžirni kolodvor sa svim pripadajućim zgradama i objektima.

"Taj lokalitet se od početka, otkad se vode knjige i katastra i gruntovnice u Mostaru, vodi u vlasništvu te državne austrougarske željeznice, kasnije je lokalitet više puta mijenjao svog vlasnika i namjenu i nigdje i nikad se ne spominje Islamska zajednica u bilo kojem pravnom statusu vezano uz taj lokalitet. Mislim da taj problem u pravnom i činjeničnom smislu ne postoji. HNK Mostar ima ispravnu, važeću dozvolu za gradnju, radimo u skladu s tom dozvolom", naveo je Vukoja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close