Vremepolov

Pokušali donijeti mir u Izraelu, na kraju ubijeni: Rabin i Arafat dobitnici Nobelove nagrade

Vijesti / Politika | 14. 10. 2023. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Izraela Jichak Rabin i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat podijelili su Nobelovu nagradu za mir 14. listopada 1994. godine.

Rabin je bio izraelski vojnik i političar koji je tijekom Prvog izraelsko-arapskog rata 1948. godine zapovijedao obranom Jerusalema, a u završnoj fazi vodio operacije protiv Egipćana u pustinji Negev.

On je bio i ministar obrane i djelomično je odgovoran za politiku čvrste ruke prema Palestincima u početku Intifade.

Godine 1992. Rabin se vratio na čelo Laburista i nakon izbora postao premijer, te je nakon tajnih pregovora 1993. potpisao sporazum s dugogodišnjim neprijateljem Jaserom Arafatom.

Na mirovnom skupu 1995. godine Jichaka Rabina ubio je izraelski ekstremista Jigal Amir.

Jaser Arafat bio je suosnivač i predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije, te predsjednik Palestinske narodne samouprave.

Tijekom svoje duge političke karijere, Arafat je bio kontroverzna figura. Dok su ga njegove pristalice vidjele kao herojskog borca za slobodu koji simbolizira nacionalne težnje palestinskog naroda, protivnici su ga često opisivali kao terorista s dugom povijesti podrške nasilju.

Arafat je umro u studenom 2004. godine nakon bolesti koja je trajala mjesec dana. Prema kasnijim istraživanjima, utvrđeno je postojanje čestica polonija, radioaktivnog elementa, na njegovoj odjeći i četkici za zube, kao i na posmrtnim ostacima, pa je zaključeno da je otrovan.

Kopirati
Drag cursor here to close