Nelson i Sattler

Pojedini lideri konstantno opstruiraju reforme, da zaštite svoje interese

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je danas da je politička volja ključna za bilo kakve izmjene, reformu i na kraju napredak BiH
Vijesti / Politika | 21. 05. 2021. u 13:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni proces u BiH ima brojne nedostatke zbog čega se ne bi trebalo dozvoliti da se uđe u još jedan izborni ciklus s trenutnim važećim zakonodavstvom, rečeno je na današnjoj konferenciji nazvanoj "Integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini".

Skup, na kojem su predstavljene i preporuke za izmjenu pravnog okvira u oblasti izbornog zakonodavstva, organizirao je Transparency International u BiH (TI BiH), a okupio je predstavnike Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva i drugih zainteresiranih strana.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson podvukao je danas da je politička volja ključna za bilo kakve izmjene, reformu i na kraju napredak ka članstvu u Europskoj uniji, naglašavajući da su transparentni, slobodni i pošteni izbori u srcu svake funkcionalne demokracije.

''Izbori daju građanima sposobnost za promjenu koju žele postići i mogućnost da na odgovornost pozovu političke lidere koji to nisu mogli osigurati. Uočeni nedostaci jasan su znak da je izbornom procesu neophodno unapređenje posebno u smislu da bi se izbjegle manipulacije tim procesom'', kazao je.

Teške stvari pred BiH

Pozdravio je formiranje Interresorne radne grupe koja bi trebala naći rješenje za dugogodišnje probleme u izbornom procesu i pozvao je da članovi grupe traže preporuke od svih relevantnih zainteresiranih strana, posebno Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i civilnog društva.

Istaknuo je da će SIP biti institucija odgovorna za implementaciju svih promjena koje budu dogovorene zbog čega moraju biti dio procesa izmjena izbornog zakonodavstva.

''Godina koja nije izborna trebala bi biti iskorištena za ove procese, ali konstantno postoje politički lideri koji opstruiraju takve reforme kako bi zaštitili vlastite interese, a najbolje vrijeme za promjene je uvijek sadašnje vrijeme te lidere treba pitati ako ne sada kada'', podvukao je.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je da je ova godina šansa za promjene i ne samo kozmetičke promjene nego ozbiljne promjene, ali progres je prespor te je ohrabrio Interresornu radnu grupu i političke lidere da rade k tome.

Ocijenio je da su teške stvari pred BiH u tom smislu, ali je podsjetio da je EU ponudila svoje eksperte i veoma je važno da se to iskoristi, a smatra da je od velike važnosti i činjenica što su dio Grupe predstavnici opozicije čiji će glas biti potreban kada promjene izbornog zakonodavstva dođu do parlamenta.

Smanjiti govor mržnje

''Za promjene koje će biti potrebne posebno u smislu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda bit će potrebna dvotrećinska većina i glasovi opozicije'', podsjetio je.

I on je mišljenja da bi u cijeli proces trebali biti uključeni predstavnici SIP-a i to u rad Interresorne radne grupe, što je također bio kamen spoticanja tijekom formiranja Grupe jer pojedini članovi ne smatraju SIP legitimnom institucijom.

Za EU je, kaže Sattler, važno osigurati implementaciju presuda jer svi građani BiH imaju pravo a biraju i budu birani, a zbog čega je vrlo jasno, naglašava, da se u izbore predviđene za narednu godinu ne mogu održati s ovakvim izbornim sistemom.

Identificirao je i druge neophodne promjene poput izbora biračkih odbora, tu je i zaštita izbornog prava te osiguranje istraga i procesuiranje izbornih prevara, ali i uvođenje novih tehnologija koje mogu doprinijeti transparentnost cijelog procesa brojanja i glasanja.

Pozvao je i na osiguranje smanjenja govora mržnje u predizbornoj kampanji, ali podvukao je da ništa od toga neće biti lako zbog čega će biti potrebno osigurati sveobuhvatan inkluzivan dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close