Stav

Pojašnjenje stava EU o OHR-u - Višković pogrešno prenio riječi veleposlanika Sattlera

Europska unija podržava misiju visokog predstavnika Schmidta i njegovog Ureda.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2023. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković jučer je, nakon sastanka sa šefom Izaslanstva Europske unije/specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, Johannom Sattlerom pogrešno prenio i riječi veleposlanika Sattlera i stav Europske unije o Uredu visokog predstavnika (OHR).

Europska unija podržava misiju visokog predstavnika Schmidta i njegovog Ureda. Neprihvatljive su prijetnje visokom predstavniku Schmidtu, kampanja podrivanja njegovog legitimiteta od strane rukovodstva RS-a, podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te djelovanje i retorika podjela.

Tijekom sastanka, veleposlanik Sattler je podsjetio na dugogodišnji stav Europske unije, odnosno da će na europskom putu biti potrebno ispuniti Agendu 5+2, što će omogućiti zatvaranje OHR-a. U načelu, opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja su nespojivi s članstvom u EU. Izvršna ovlaštenja su takođe krajnja mjera.

Ambasador Sattler je osim toga naglasio da kriminalizacija klevete, kao i Nacrt zakona, kojim se ograničava sloboda civilnog društva, predstavljaju velike korake unazad za temeljne slobode, koje su ključni element 14 ključnih prioriteta. Snažno je pozvao da se Nacrt zakona o civilnom društvu odmah povuče iz zakonodavne procedure.

Veleposlanik Europske unije je takođe pozvao predsjednika Vlade Viškovića da osigura da se iskoriste trenutne prilike koje pruža novi zamah proširenja Europske unije. Europska unija očekuje podršku reformama koje će omogućiti napredak na putu prema EU, kao što su Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, te uvođenje elektronskog potpisa.

Reforme za jačanje demokracije i ljudskih prava, borba protiv korupcije, unapređenje poslovne klime i podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji jedini su put ka stabilnijoj i prosperitetnijoj Bosni i Hercegovini i budućnosti u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close