Vrijeme leti

Pogled u arhivu: Mostarci se 'brojali' prije 14 godina

Dva mjeseca ranije Mostar je pak odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna ostao bez šest općina…
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na listopadskim izborima u Mostaru oko 75 000 birača'', objavljeno je na portalu Bljesak.info točno prije 14 godina.

Naime, članovi Izbornog povjerenstva Grada Mostara su na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja 2004. godine, procijenili da u Mostaru ''trenutno ima oko 65.000 birača, ali i da je više od 10.000 povratnika neregistrirano''.


Dva mjeseca ranije Mostar je pak odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna ostao bez šest općina koje su pretvorene u izborne jedinice, a uvedena je jedinstvena Gradska uprava.

Te 2004. godine je na lokalnim izborima HDZ u koaliciji s ostalim hrvatskim strankama osvojio 15 mandata u Gradskom vijeću. SDA je osvojila deset mandata, a Stranka za BiH i SDP po četiri mandata. HSP i Narodna stranka Radom za boljitak osvojile su po jedan mandat.

Danas, 14 godina kasnije, sve je izvjesnije da će Mostar čekati još nekoliko godina da bira vlast. Naime, iako su pregovori stranaka o izmjenama Izbornog zakona za Grad Mostar krenule u dobrom smjeru, sve je stalo. Nakon dogovora o dogovaranju te utvrđivanju izbornih modela, preskočen je jedan četvrtak. U međuvremenu, Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisat će izbore u BiH, a Mostar je, slažu se politički lideri, zakasnio.

Prema nekim najavama, Mostarci će birati tek 2020. godine. A dotad će ih biti puno lakše izbrojati.

Četiri godine kasnije, udarna izborna vijest bilo je predizborno pomirenje čelnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragana Čovića i Bože Ljubića.

''Kako doznaje Bljesak.info od izvora bliskog tim strankama postignut je dogovor između dvojice lidera Dragana Čovića i Bože Ljubića da se na predstojeće lokalne izbore ide zajedno kako bi se ostvario što bolji izborni rezultat a time u konačnici i bolji položaj Hrvata u Federaciji BiH i RS-u, a koji je nakon njihove svađe dodatno oslabljen. O detaljima dogovora i konkretnim pojedinostima još uvijek nije bilo riječi, otkrio nam je naš izvor te da će se o svemu još razgovarati na više razina'', objavili smo 6. svibnja 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close