Zaobilaženje zakona

Podnesena anonimna kaznena prijava protiv Nenada Nešića

U prijavi se navodi da je grupa sa Nešićem na čelu, favorizirala firmu "Page" na tenderu za provođenje projekta unapređenja sustava biometrijske identifikacije stranaca, vrijednog deset milijuna maraka.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je anonimnu kaznenu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i još nekoliko osoba, među kojima je i pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Samir Rizvo. U prijavi se navodi da je grupa sa Nešićem na čelu, favorizirala firmu "Page" na tenderu za provođenje projekta unapređenja sustava biometrijske identifikacije stranaca, vrijednog deset milijuna maraka.

Iz Državnog tužilaštva potvrdili su za BHRT da je ova institucija 21. studenog zaprimila anonimnu prijavu protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića i još nekoliko osoba iz Ministarstva. Prijava je upućena i na adrese nekoliko ambasada i Delegaciji Europske unije u BiH. Nakon zaprimanja prijava je dodijeljena u rad postupajućem tužitelju koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima. Priču o kazneno prijavi i njenom sadržaju prvi je objavio portal Fokus. Kažu, osim ministra, prijavljen je i pomoćnik Samir Rizvo.

Nalozi o korupciji

"Ključni nalazi o korupciji su ti da je jedna organizirana grupa unutar Ministarstva, kojoj se priključio i ministar Nešić, zaobilazila one standardne procedure i propise koje treba slijediti kada je riječ o provođenju postupka javnih nabavki, tako da su se uvezali s određenim osobama i u prvoj fazi su jednu firmu već favorizirali, dali joj posao i sada u drugoj fazi tu istu firmu žele ponovo ovlastiti da radi drugu fazu projekta'', kaže Amil Dučić, novinar portala Fokus.

Radi se o projektu unapređenja sustava biometrijske identifikacije stranaca, za koji Europska unija izdvaja 10 milijuna maraka. Navedeni projekt provodi se još od 2021. i to u dvije faze. Nakon dva poništena tendera, posao nabavke biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi dobila je firma "Page". Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na naš upit nisu odgovorili.

Više kaznenih prijava

Gotovo da i nema optužnica kad je riječ o javnim nabavkama i tenderima na državnom nivou, kaže izvršni direktor BIRN-a Denis Džidić.

"Kada se govori o ovom postupku važno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina, odnosno tužiteljstvo na državnoj razini, nedavno potpisalo jedan ugovor s europskim tužiteljstvom i da odgovornost u smislu EU novca nije samo više na Tužiteljstvu BiH'', kaže Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH.

Protiv Nenada Nešića podignuto je više kaznenih prijava za reketiranje i ostale nezakonite radnje iz vremena dok je bio vršitelj dužnosti direktora „Putevi Republike Srpske“, potom zbog sukoba interesa, ali ni jedna nije rezultirala ni istragom. Tužitelji su donosili odluke o neprovođenju istrage, zbog, kako su obrazlagali, nedostatka dokaza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close