Primjećen na 14 biračkih mjesta

Bugarski vlak tutnja kroz BiH

Zabrinjava pojava tzv. bugarskog vlaka koji je primjećen na 14 biračkih mjesta.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Koalicija ''Pod lupom'' zaprimila je ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama do dvadeset sati, od čega se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasovanja.

Zabrinjava pojava tzv. bugarskog vlaka koji je primjećen na 14 biračkih mjesta. Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača/ica.

Svim promatračima omogućeno je da prate proces glasovanja. Na 15 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane promatrača/ica Koalicije i drugih promatrača/ica političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije ‘’Pod lupom’’u Zapisnike o radu biračkih odbora, navodi se u priopćenju.

Na ostalim biračkim mjestima, glasovanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do5 slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima/cama koji su pristupili glasovanju, a na 4% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva glasovanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.

Praksa širokorasprostranjenog obiteljskog glasovnja nastavila se i na ovim izborima. Od 1 do 5 ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52% biračkih mjesta, a nadodatnih 4% zabilježeni su frekventniji slučajevi, od 6 do25 puta. Na 1% biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25.

U  izoliranim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo. PUsporedbom vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu, priopćeno je iz Koalicije.

Kako su priopćili, 79% biračkih mjesta zatvoreno je u 19:00, 15% do 19:15, a preostalih 6% do 20:00 sati. Na 76% biračkih mjesta nije bilo glasača ispred biračkih mjesta pri zatvaranju. Na 22 % biračkih mjesta građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje a u 2% nije omogućenoglasanje. Na većini biračkih mjesta, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Promatrači Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima dok 143 promatrača/ica istovremeno prate rad lokalnih izbornih komisija.

''Informacije o procesu prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata izbora za članove Predsjedništva BiH bit će predstavljene javnosti na večerašnjoj konferenciji za novinare u 23:00 sati u PSBiH'', priopćili su iz Koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close