Počeo sastanak

Trojka, SNSD i HDZ ponovo za stolom

Posljednji susret Trojka, SNSD i HDZ imali su prije deset dana u Istočnom Sarajevu...
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počeo je sastanak vladajuće koalicije na državnoj razini u Sarajevu. U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Herecegovine u Sarajevu okupili su se članovi Trojke, SNSD-a i HDZ-a.

Posljednji susret Trojka, SNSD i HDZ imali su prije deset dana u Istočnom Sarajevu, kada su jedni za druge imali samo riječi hvale zbog spremnosti na odustajanje od vlasititih političkih odluka u svrhu ubrzanja evropskog puta BiH.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je tada da bi se vrlo lako moglo dogoditi da ta dva zakona dobiju podršku do kraja mjeseca u državnom parlamentu, odnosno prije posjete predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, "što bi značilo da su sudionici sastanka spremni, radi europskog puta BiH, malo i potisnuti svoje političke odluke i nešto s čime se vjerovatno u načelu ponekad i ne slažemo".

"Jako je važno da nastavimo u ovoj atmosferi. Dogovorili smo intenziviranje suradnje, sastanke, do usvajanja ovih zakona", kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je tada zadovoljstvo načinom komunikacije i nivoom usaglašavanja "mada ima još puno toga što treba ispeglati".

Finalizirano je, kako je rekao Čović nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, da neke stvari treba ubrzano raditi na razini Vijeća ministara kako bi oba doma Parlamentarne skupštine BiH zasjedala također u relativno kratkom vremenu i usvojili neke od potrebnih zakonskih akata prije dolaska predstavnika Europske unije.

Kad je riječ o Izbornom zakonu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je dogovoreno da se to pitanje „dalje kreće prema radnoj grupi koja bi trebalo da utvrdi elemente“.

Današnji sastanak se održava uoči sjednice Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 16 sati. Na toj sjednici će se govoriti o nekoliko točaka poput Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close