Sastanak sa strancima

Komšić prije sastanka o Izbornom zakonu: Sastajemo se da usrećimo Čovića

Nikšić je novinarima kazao da od dogovora neće biti ništa ukoliko se neki subjekti i dalje budu čvrsto držali samo svojih stavova.
Vijesti / Politika | 03. 05. 2018. u 17:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 

Počeo je sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine o izmjenama Izbornog zakona BiH.  

Sudionici su predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost BiH.

Sastali su se u rezidenciji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack, a osim nje, od članova međunarodne zajednice nazoči šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Taj sastanak je jedan u nizu pokušaja da se bh. lideri, uz medijaciju međunarodne zajednice, dogovore o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Pred raspisivanje ovogodišnjih općih izbora u zemlji, današnji susret se cijeni kao možda najvažniji za eventualno postizanje dogovora.

Uoči sastanka, mediji su tijekom dana prenijeli izjavu jednog od sudionika, lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.  

''Uvijek sam pozitivan prema sastancima. Vrijeme nam lagano ističe, ali pokušat ćemo unutar FBiH naći neki konsenzus'',  kazao je on za portal Vijesti.ba.

Lideri SDP-a  BiH i Demokratske fronte Nermin Nikšić i Željko Komšić nisu izrazili optimizam uoči samog početka sastanka.

Nikšić je novinarima kazao da od dogovora neće biti ništa ukoliko se neki subjekti i dalje budu čvrsto držali samo svojih stavova.

Komšić je rekao da je, kad su sastanci počeli organizirati, mislio da će doći do dogovora, ali ispostavilo se suprotno.

''Mi se okupljamo da bi Dragana Čovića i HDZ učinili sretnijima'', kazao je Komšić neposredno pred početak sastanka.   

Kopirati
Drag cursor here to close