Uživo

Pratite izricanje drugostupanjske presude u predmetu "Prlić i drugi"

Žalbeno vijeće Haškoga suda, kojim predsjedava Carmel Agius, ujedno i predsjednik Suda, počelo je zasjedanje na kojem će izreći pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi".
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 10:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeno vijeće Haškoga suda, kojim predsjedava Carmel Agius, ujedno i predsjednik Tribunala, počelo je zasjedanje na kojem će izreći pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi".

Haški sud šestoricu je političkih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg-Bosne u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u BiH, osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.



Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Kopirati
Drag cursor here to close