Uskoro izručenje

Salko Zildžić priznao krivicu, dobit će godinu kućnog zatvora

Očekuje se da će Zildžić biti izručen u Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 22. 09. 2023. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, koji je uhićen 18. rujna u Srbiji, sklopio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela sa Višim tužiteljstvom u Užicu, potvrdio je njegov odvjetnik Ljubiša Radulović za Klix.ba.

Prema sporazumu, okrivljeni je osuđen na kućni zatvor u trajanju od godinu dana. Odvjetnik je dodao da sporazum treba biti potvrđen od Višeg suda u Užicu.

Ako sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a očekuje se da će potvrda uslijediti u "kratkom roku", istakao je Radulović za Klix.ba.

Očekuje se da će Zildžić biti izručen u Bosnu i Hercegovinu.

"Prema Krivičnom zakonu BiH Zildžić može tu kaznu otkupiti", rekao je Radulović.

Ranije, Više javno tužiteljstvo iz Užica saopćilo je da je pokrenulo istragu protiv Zildžića "zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", na osnovu Krivičnog zakonika.

Tužiteljstvo je navelo da je Zildžić ispitivan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj postaji Bajina Bašta, gdje je iznio svoju obranu.

Podsjetimo, iz Ministarstva sigurnosti BiH su priopćili 20. rujna da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prijelazu pronašli počasnu legitimaciju Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kod zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, Salka Zildžića.

Međutim, Zildžićev odvjetnik je ranije za Klix.ba izjavio da ne postoji nikakva legitimacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađena kod Zildžića.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i obavlja funkciju predsjednika Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli.

Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close