Prioriteti

Plenković: Za novu vladu bit će važno riješiti problem Izbornog zakona BiH

Političari u BiH do četvrtak ujutro nisu komentirali rezultate izbora u Hrvatskoj…
Vijesti / Politika | 18. 04. 2024. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je kako će, okupi li vladajuću većinu i u naredne četiri godine, nastaviti jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom odnosno provoditi istu politiku kao i do sada u odnosu na BiH.

"Možemo očekivati odličnu suradnju kao i do sada i potporu Bosni i Hercegovini na europskom putu", kazao je Plenković prenosi Dnevni avaz.

Plenković je istaknuo kako bi i za novu vladu koju bi on vodio bilo važno riješiti problem izbornog zakona BiH odnosno načina biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

"Naše nastojanje je da zemlja (BiH) bude funkcionalna i da učinimo iskorake, a osobito politički akteri i institucije u Bosni i Hercegovini, da se riješi ovo pitanje koje je preostalo u vezi izbora hrvatskoga člana Predsjedništva na teritoriju Federacije", kazao je Plenković.

Krišto: Treći put zaredom

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto u čestitki Plenkoviću povodom izborne pobjede istaknula je kako je njegova spremnost da pomogne BiH na europskom putu dokaz iskrenog i pravog prijateljstva dvije zemlje.

"Zadovoljstvo mi je u ime Vijeća ministara kao i svoje osobno, da Vam uputim najiskrenije čestitke na ostvarenom izbornom uspjehu koju je HDZ Hrvatske s Vama na čelu, ostvarila na održanim parlamentarnim izborima", navela je Krišto u čestitki.

Dodala je kako je ''taj uspjeh nedvosmislena potvrda velikog povjerenja koje hrvatski narod iskazuje Plenkoviću treći put zaredom''.

"Dozvolite mi da ovim putem zahvalim i za kontinuiranu podršku koju Vi i Hrvatska pružate BiH na našem europskom putu. Vaše razumijevanje izazova s kojima se suočavamo i Vaša spremnost da pomognete na tom putu, neprocjenjivi su i dokaz iskrenog i pravog prijateljstva naših zemalja", navodi se u čestitki.

Glas Bošnjaka

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nije skrivao zadovoljstvo zbog toga što je mjesto u Hrvatskom saboru izborio Armin Hodžić kao predstavnik bošnjačke nacionalne manjine.

"Bošnjaci nakon više godina ponovo imaju svoj glas i predstavnika u Hrvatskom saboru", naveo je Konaković koji je to opisao kao "fantastičan uspjeh".

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Kopirati
Drag cursor here to close