Podrška

Plenković u središnjoj Bosni: Hrvatska osjeća trajnu obvezu pomoći Hrvatima u BiH

Plenković je kazao kako Hrvatska osjeća trajnu obvezu pomoći Hrvatima u BiH, a provedbu kršćanskog načela solidarnosti pri tom smatra temeljnom vodiljom političkog djelovanja.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2023. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u četvrtak je završio radni posjet BiH obilaskom Fojnice i Kiseljaka u središnjoj Bosni gdje je sudjelovao u polaganju kamena temeljca za osnovnu školu i otvaranju Caritasova pastoralno-socijalnog centra što su projekti koje je sufinancirala Hrvatska.

Tijekom posjeta Fojnici gdje je simbolično označen početak gradnje osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Plenković je posjetio i franjevački samostan Duha Svetoga u čijem je sklopu muzej s iznimno bogatom povijesnom zbirkom.

Jedan narod

Potom je u Kiseljaku zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem otvorio pastoralno-socijalni centar namijenjen skrbi za starije osobe i djecu vrtićkog uzrasta, javlja Hina.

Plenković je tom prigodom kazao kako Hrvatska osjeća trajnu obvezu pomoći Hrvatima u BiH, a provedbu kršćanskog načela solidarnosti pri tom smatra temeljnom vodiljom političkog djelovanja. Pri tom smatra važnim poduprijeti krajeve BiH važne za identitet hrvatskog naroda.

"Sretan sam večeras jer smo mogli dati mali dio obola da se ovaj projekt realizira", kazao je hrvatski premijer dodajući kako briga za Hrvate izvan Hrvatske ostaje trajnom brigom hrvatske vlade pa je stoga i proračun njezina Ureda za Hrvate izvan Hrvatske ove godine povećan za sto posto.

"Povećavat ćemo ga još jer smo jedan narod i želimo voditi ispravnu politiku uz pravu mjeru potpore hrvatskom narodu ali i svima drugima koji žive u BiH", poručio je hrvatski premijer iz Kiseljaka.

Crkva želi biti dobar primjer

Nadbiskup Vukšić kazao je pak kako Crkva zna da je njeno poslanje biti dobar primjer i tako pokazati kako rješavati probleme ljudi, a sve je više katolika i Hrvata koji trebaju pomoć zbog poodmakle životne dobi.

"Želimo pomoći koliko je moguće i time biti primjer", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Centar u kiseljačkom naselju Lug izgrađen je na oko sedam tisuća četvornih metara korisne površine, u njegovu je sastavu dom za starije i nemoćne osobe „Ivan Evanđelist Šarić“ te predškolska ustanova „Sveta Obitelj“, a Caritas tamo planira zaposliti 40 djelatnika.

Među prvim stanarima je vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

Cijeli projekt stoji oko pet milijuna eura a četvrtina sredstava za gradnju osigurana je iz hrvatskog proračuna preko vladina Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Osječko-baranjska županija donirala je 26 tisuća eura za ovaj projekt, a župan Ivan Anušić koji je također bio na otvaranju doma u Kiseljaku kazao je kako je to sastavni dio potpore koju kontinuirano pružaju Hrvatima izvan domovine, a prije svega onima u BiH i Vojvodini.

Samo u ovoj godini, kako je Hini kazao Anušić, za potporu Hrvatima u BiH iz njegove su županije izdvojili oko 170 tisuća eura.

Kopirati
Drag cursor here to close