Najavio nove projekte

Plenković u Mostaru: Imamo dvije želje za BiH

"Ako se želi ići prema Europskoj uniji onda treba biti funkcionalan, da se donosi budžet, da se donose zakoni, da se provode reforme", istaknuo je Plenković.
Vijesti / Politika | 02. 05. 2023. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak, prilikom otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, kako se BiH "nakon hrabrih odluka" domaćih i međunarodnih dužnosnika povezanih s izborom novih vlasti nalazi na putu brže integracije u Europsku uniju, te je najavio nastavak potpore toj zemlji.

Vrijeme napretka?

"S hrabrim odlukama o izboru novih vlasti nakon izbora stvara se okvir za napredak, razvoj i dublju integraciju u EU. Formiranje vlade Federacije BiH daje sjajan signal gospodarstvu, trima konstitutivnim narodima i svima drugima da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg napretka", izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer istaknuo je kako prati posljednja događanja u BiH te naglasio kako Hrvatska ima dvije dobre želje za funkcioniranjem BiH. 

"Jedna je politička stabilnost, a to znači nakon izbora reflektirati volju birača, uspostaviti institucije i dati vladama da provedu reforme. Drugo je funkcionalnost zemlje. Bosna i Hercegovina koja je nama najbliži susjed, naša prijateljska zemlja, kojoj želimo pomoći u svakom pogledu, mora odavati dojam funkcionalnosti. Ako se želi ići prema Europskoj uniji onda treba biti funkcionalan, da se donosi budžet, da se donose zakoni, da se provode reforme", istaknuo je. 

Plenković je pojasnio kako je njemu kao premijeru, kada je došao na vlast, najvažnija bila politička stabilnost njegove države. 

Jačanje veza 

"Kad smo nju osigurali, to znači čvrsta koalicija je bila u državnoj vladi, mi smo ostvarili praktično sve ciljeve i Schengen i euro i ogromnu pomoć od 6,8 milijardi eura gospodarstvu, rapidno smo smanjili javni dug, čak smo ostvarili budžetski suficit u 2022. Želim da se isto to pozitivno iskustvo dogodi i Bosni i Hercegovini", kazao je Plenković.

Premijer Plenković je najavio jačanje veza s BiH, ocjenjujući kako je toj zemlji Hrvatska "strateški partner BiH u političkom i ekonomskom smislu", prenosi Hina. 

Izrazio je očekivanje kako što skorije započeti plinsko povezivanje Hrvatske i BiH korištenjem kapaciteta LNG terminala i plinovoda koji bi se s BiH trebao povezati u južnome dijelu zemlje.

U obraćanju je najavio održavanje zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara 20. lipnja u Zagrebu te je nagovijestio nastavak potpore projektima bosanskohercegovačkih Hrvata, poput Sveučilišne kliničke bolnice. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close