Praznina

Mostar: A gdje je Dodik?

Čak ni na službenim stranicama Milorada Dodika nema u protokolu navedeno da on dolazi u Mostar gdje je u travnju 2019. upravo on otvorio Sajam gospodarstva.
Vijesti / Politika | 02. 05. 2023. u 11:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a, Milorad Dodik, danas nije viđen na otvaranju mostarskog Sajma gospodarstva.

Iako su u Mostar došli brojni dužnosnici iz regije, koji su boravak u Mostaru pred Sajam iskoristili za susrete, doduše bez izjava, među njima nema čelnik RS-a.

Društvenim mrežama kruži i raspored sjedenja na sajamskom svečanom ručku gdje se Dodik trebao naći za istim stolom s visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom.

Čak ni na službenim stranicama Milorada Dodika nema u protokolu navedeno da on dolazi u Mostar gdje je u travnju 2019. upravo on, u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva BiH, otvorio Sajam gospodarstva (fotografije).

Foto: Bljesak.info / Sajam gospodarstva u Mostaru 2019. godine

Inače, posljednjih dana Dodik stupce ponovno puni izjavama o odcjepljenju i potrebi da se Republika Srpska i Federacija dogovore o mirnom razmimoilaženju te o prozivkama na račun visokog predstavnika u BiH s porukama da na području entiteta načijem je čelu neće vrijediti Schmidtove odluke. Uz to, postavio je uvjet pod kojim će ministri iz RS sudjelovati u radu državne vlasti.

Neizravno je Dodik dobio i poruku od čelnika HDZ-a BiH i svojevrsnog domaćina na mostarskom sajmu, Dragana Čovića, kako je BiH jedinstven teritorij poručujući između redaka Dodiku da priče o dijeljenju neće imati podršku u HDZ-u BiH.

''Ovo je Bosna i Hercegovina. Mi moramo osigurati da Ustav funkcionira na način da imamo potpunu zastupljenost konstitutivnih naroda, ali isto tako da to radimo kroz institucije Bosne i Hercegovine. Ne treba nam nikakvo supotpisivanje dokumenata koji bi trebali rješavati bilo koja pitanja koje opterećuju Bosnu i Hercegovinu. Kad se god desi takav korak, dobijete i odgovor'', rekao je Čović komentirajući napuštanje sjednice Zastupničkog doma PS BiH od strane zastupnika stranaka iz Republike Srpske zbog potpisa bošnjačkih čelnika izjave o državnoj imovini.

Foto: Bljesak.info / Visoki dužnosnici na Sajmu 2023.

Nakon formiranja federalne Vlade, Čović je pak rekao kako treba ohrabriti Srbe u BiH.

''Moramo graditi odnos između hrvatskog i bošnjačkog naroda i sanirati sve političke štete. A onda ohrabriti i srpski narod da ih razgradimo od negativnih aktivnosti i da razradimo europski put zajedno'', rekao je Čović.

Danas su se pak u izvještaju RS-a Vijeću sigurnosti UN-a mogle iščitati rečenice koje govore o jačanju BiH kao cjeline.

Kopirati
Drag cursor here to close