Reketarenje

Plenković smijenio Filipovića: To je školski primjer koruptivnog djela

"Razlog su medijski napisi tijekom dana, a sadržaj korespodencije je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali zgroženi i konsternirani".
Vijesti / Politika | 12. 12. 2023. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije", priopćeno je iz vlade Republike Hrvatske.

"Školski primjer koruptivnog djela"

"Razlog su medijski napisi tijekom dana, a sadržaj korespodencije je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali zgroženi i konsternirani. Dva su razloga. Prvi je - ako su autentične poruke - to upućuje na školski primjer koruptivnog djela. Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije se plasiraju oporbi koji to onda koriste za rušenje vlade".

"Ispada da je taj isti gospodin pouzdanik Mosta. To sve navodi do jasnog političkog zaključka da nemam više povjerenja u ministra koji ga je doveo na vlastitu inicijativu. Ja sam se pitao zašto čovjek s takvim backgoundom, pitao sam zašto on uopće želi raditi u ministarstvu", rekao je.

 

Uskok provodi izvide

Iz USKOK-a su kratko poručili da istražuju Filipovićevog savjetnika Juricu Lovrinčevića, i to nakon što je Nacional USKOK-u dostavio snimke i dokumentaciju koja im je bila na raspolaganju.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju".

"USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju", priopćio je USKOK.

Nacional objavio snimke

Nacional je u svom novom broju objavio transkripte razgovora između Jurice Lovrinčevića, savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, i novinara Mreže TV Marina Vlahovića. Ti razgovori dosad najeksplicitnije ilustriraju kako osoba od posebnog povjerenja premijera Andreja Plenkovića i od ključnog povjerenja Filipovića, trguje utjecajem i za sebe pokušava iznuditi dio državnog novca, po vjerojatno dobro uhodanom puno raširenijem scenariju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close