Priča

Plenković s kardinalom i reisom

Premijer Plenković poručio je kako njegov posjet i njegovih suradnika za cilj ima smanjenje napetosti.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2021. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreli su se u ponedjeljak u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Kako je priopćeno, ''tijekom sastanka, koji je trajao 30-ak minuta, kardinal Puljić je najprije gostima iz Hrvatske predstavio Kartu današnje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju te je istaknuo kako je u toj dijecezi nakon posljednjega rata bilo potrebno izgraditi 60-ak crkava koje su u ratu bile porušene''.

Premijer Plenković poručio je kako njegov posjet i njegovih suradnika za cilj ima smanjenje napetosti.

Istaknuo je da je Hrvatska spremna pružiti otvorenu i srdačnu podršku Bosni i Hercegovini i kao članica Europske Unije i NATO saveza. Također je zahvalio kardinalu na dosadašnjim umirujućim porukama, ali je obećao i buduću pomoć Vrhbosanskoj nadbiskuipji preko Državnog ureda za Hrvate izvan BiH.

Foto: PR / Plenković i Kavazović

I reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je danas u sjedištu Rijaseta Islamske zajednice Plenkovića i njegovo izaslanstvo.

Reisu-l-ulema je napomenuo značajnu ulogu Islamske zajednice i muftije Hasanovića u gradnji dobrih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

Premijer Plenković se zahvalio muftiji Hasanoviću na onome šta Islamska zajednica u Hrvatskoj čini i obećao je nastavak dobre saradnje i pomoći koju država pruža Mešihatu u Zagrebu.

Učesnici sastanka suglasni su da se odnosi dvije države kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata moraju dalje unapređivati.

Plenković posjetio Središnjicu HKD Napredak

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak 13. prosinca 2021. godine Središnjicu Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Srdačnu dobrodošlicu u Središnjici Napretka cijenjenim visokom izaslanstvu hrvatske Vlade, predvođeno premijerom zaželili su predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča te dopredsjednici Josip Križanović i Miroslav Landeka te član Središnje uprave Josip Nikolić, kao i djelatnici Stručne službe.

Predsjednik Čiča informirao je predsjednika Vlade Plenkovića i izaslanstvo o radu i aktualnim projektima Središnjice i podružnica s posebnim naglaskom na značajan jubilej koji HKD Napredak obilježava iduće godine i to 120 godina od utemeljenja Društva.

Predsjednik Vlade Plenković je rekao kako će rad Hrvatskog kulturnog društva Napredak biti i dalje podržan od strane Vlade Republike Hrvatske, te kako će Vlada Republike Hrvatske biti i pokrovitelj Međunarodnog simpozija koji će se održati u Sarajevu u mjesecu rujnu 2022. godine, a na koji je pozvan i osobno predsjednik Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close