Posjet

Andrej Plenković svečano dočekan u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija održat će sastanak danas u Sarajevu s premijerom Hrvatske.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2021. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano je dočekan na platou ispred zgrade institucija BiH, nakon čega će uslijedi susret izaslanstva dvije zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija održat će sastanak danas u Sarajevu s premijerom Hrvatske.

U izaslanstvu Vijeća ministara, osim predsjedavajućeg Tegeltije, bit će i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović.

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama bit će aktuelna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije, o suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju ekonomskih odnosa, o suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine, pšrenosi N1.

Plenković će položiti vijenac na “Mostu Suade i Olge” u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. travnja 1992.

Plenković će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Prije polaska za Mostar, Plenković će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financije Zdravko Marić, ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Kopirati
Drag cursor here to close