Posjet Mostaru

Plenković: Razotkrivajuće reakcije bošnjačkih stranaka

''Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni''.
Vijesti / Politika | 25. 07. 2022. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak u Mostaru kako smatra da smjer koji je naumio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dobar i koristan za BiH.

''Vidim da su dosta razotkrivajuće reakcije stranaka, posebno onih bošnjačkih, na inicijativu visokog predstavnika, što po meni dosta govori. Smjer je dobar, prilično uravnotežen koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima i građanima u BiH. Vjerujem kako bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i formiranja predstavničkih tijela i kasnije izvršne vlasti nakon izbora u BIH'', kazao je u Mostaru Plenković.

Kako je istaknuo, ''Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni''.

''Na tome radimo kontinuirano i na tome se zalažemo, ali i ukazujemo i partnerima u međunarodnoj zajednici'', rekao je.

Pojasnio je i razlog njegove posjete BiH, kazavši kako su došli kao prijatelji BiH, kao predstavnici Vlade i glavne političke stranke u Hrvatskoj koja vodi računa o hrvatskom narodu u BiH kao ravnopravnom konstitutivnom narodu.

''Razgovarali su sa svim aktualnostima i dogovarali za dalje. Želim ponoviti kako su Hrvatska i BiH izrazito vezane dvije susjedne zemlje, zemlje koje puno toga približava, i želimo pomoći BiH u njenim reformskim naporima, osobito na putu za EU. Glavna samo zemlja koja se zalaže da BiH dobije što skorije kandidatski status. Radili smo na tome da se 14 prioriteta suzi na manji broj ključnih kriterija. Vjerujem da su ovdje u BiH svi to prepoznali'', rekao je Plenković.

Istaknuo je da je dobra saradnja između Hrvatska i BiH kad je riječ o robnoj razmjeni, te da je Hrvatska drugi ulagač u BiH. Podsjetio je i da su reagirali na požare i slali kanadere.

''To ćemo činiti i dalje i želimo da ozračje pred izbore bude što mirnije'', kazao je Plenković.

Hrvatski premijer se nalazi trenutno u Mostaru, a danas će obići i niz drugih gradova u Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close