U gostima kod Čovića

FOTO | Plenković u Mostaru: Poruka je jasna

Plenković je naglasio kako je od različitih predstavnika stranaka koje djeluju u HNS-u čuo "vrlo snažnu poruku političkog konsenzusa".
Vijesti / Politika | 13. 12. 2021. u 19:59 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) od kojih je, kako je rekao, čuo jedinstven stav o temeljnim pitanjima funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je kako je hrvatski premijer došao u Bosni i Hercegovinu u vrijeme teške političke krize te je dodao kako je atmosfera na današnjim sastancima u Sarajevu i Mostaru bila iznimno optimistična.

"Plenković je došao da nas kao veliki prijatelj ohrabri u razgovorima o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da napravimo unutarnji red, dogovor između predstavnika konstitutivnih naroda, da olakšamo svoj put kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, ali isto tako da nam kaže: dogovorite se i recite kako Hrvatska može pomoći kada je u pitanju unutarnja, ekonomska i socijalna stabilnost i kada je u pitanju europski put", izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Sastanak Andreja Plenkovića i Dragana Čovića u Mostaru

Plenković je istaknuo kako mu je iznimno bitno bilo čuti od predstavnika različitih političkih opcija koje djeluju unutar HNS-a "jasnu i snažnu poruku političkog konsenzusa".

Video: Plenković: Čuo sam jedinstvenu poruku hrvatskih političkih predstavnika

"U ovim okolnostima, kada se BiH nalazi u višemjesečnoj krizi, važno mi je bilo čuti jedinstven stav političkih predstavnika hrvatskog naroda, ne samo HDZ-a BiH, oko temeljnog pitanja Izbornog zakona. Ta poruka je jasna, ona se temelji na pridržavanju onoga što je temelj, što je ustavni okvir BiH, a to je jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna konstitutivna naroda i ravnopravnosti i prava svih ostalih u BiH. Važno je da smo dobro razumjeli da je to zajednička linija svih hrvatskih stranaka", kazao je hrvatski premijer.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Sastanak Andreja Plenkovića i Dragana Čovića u Mostaru

Pozvao je sudionike svih strana uključenih u pregovore oko izbornog zakonodavstva da postignu politički konsenzus koji bi omogućio kvalitetno funkcioniranje bh. institucija u budućnosti:

"Smatramo da je to bilo dogovoreno od svih važnih povijesnih aktera 1995. i nije dobro da se u kasnijem razvoju događaja razvila praksa koju tada nitko nije vidio da je uopće teoretski moguća, a kamoli da se u praksi konsolidira kao situacija u kojoj se Hrvati ne osjećaju kvalitetno zastupljeni".

Foto: D.K./ Bljesak.info / Sastanak Andreja Plenkovića i Dragana Čovića u Mostaru

Dodao je kako će Hrvatska nastaviti aktivan dijalog s Bosnom i Hercegovinom te je najavio održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH na proljeće sljedeće godine, kao i gospodarskog foruma na kojem bi sudjelovali bh. i hrvatski gospodarstvenici.

"Želimo unaprijediti trgovinsku razmjenu, gospodarsku suradnju, prometnu i energetsku infrastrukturu. Dakle, u svim područjima biti aktivni i angažirani, i naravno, pomagati BiH na putu u Europsku uniju", poručio je Plenković, dodavši kako 'svim srcem' želi pomoći Bosni i Hercegovini.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Sastanak Andreja Plenkovića i Dragana Čovića u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close