Pogrešna interpretacija

Plenković: Hrvatska poštuje presudu šestorki

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2017. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

"Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo "kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", objasnio je premijer. 

Kazao je da na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH".

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. 

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i "iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu". 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravit će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. prosinca, u radnom posjetu Mostaru.

 Tijekom boravka sastat će se s vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Programom je predviđen dolazak premijera Plenkovića u 17:55 sati ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača (Trg hrvatskih velikana bb), nakon čega je u 18 sati predviđeno polaganje vijenaca, potvrđeno je Feni iz Služba za odnose s javnošću Vlade RH. 

Zajednički vijenac položit će Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Drugog dana posjeta, u utorak, 5. prosinca, Plenković će se sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (Kneza Domagoja bb).

 Nakon tog sastanka postoji mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

 U pratnji predsjednika Vlade RH bit će potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.   

Kopirati
Drag cursor here to close