Dodatno se zakuhava

PIC podržao visokog predstavnika, stigla žestoka reakcija Rusije

Zaharova je istaknula da “odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2021. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priopćenje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercgovini o podršci visokom predstavniku u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom i još jedan antidejtonski ispad ovog tijela, rekla je glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Uznemireni smo zbog još jednog antidejtonskog ispada članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu. Propćenje koje su objavili 10. studenog u znak podrške takozvanog visokog predstavnika za BiH predstavlja grubo kršenje prakse usuglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čiji je punopravni član i Rusija”, navela je Zaharova.

Ona je ukazala da partneri nisu htjeli čak ni obavijestiti Rusiju da se priprema još jedno priopćenje ovog odbora, te da su samovoljno dodali u fusnoti “da ga Rusija ne podržava”, objavljeno je na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ne ulazeći u suvišne komentare sadržaja “nelegitimnog priopćenja”, navodi ona, mora se konstatirati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidiranih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH.

“Uvjereni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima – jačanju sigurnosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podjela”, naglasila je ona.

Zaharova je istaknula da “odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.

“Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcioniranja Upravnog odbora za BiH”, navodi se u priopćenju ruskog MIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close