Samoorganizirani veleposlanici

Dodik: PIC je antidaytonsko tijelo koje destabilizira BiH

"Otkako je potpisan Daytonski mirovni sporazum PIC je antidaytonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabiliziraju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik" smatra Milorad Dodik
Vijesti / Politika | 01. 08. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da će "samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti je li nešto u interesu RS ili BiH, a ne Vijeće za provedbu mira (PIC)".

"Otkako je potpisan Daytonski mirovni sporazum PIC je antidaytonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabiliziraju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentira izjavu Upravnog odbora PIC-a, s kojom se nije složila Ruska Federacija, piše Srna.

U toj izjavi "najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je poduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti".

"U Republici Srpskoj malo koga više zanima što je jedna samoorganizirana grupa veleposlanika, koja nije predviđena Daytonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti. Države koje su se samoorganizirale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Vijeće za provedbu mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore", rekao je Dodik.

Upitao je "znaju li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije što njihova država radi u BiH i znaju li da je PIC tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21. stoljeću''.

"Šutnja u FBiH na njihove aktivnosti i priopćenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se", rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je Narodna skupština "najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih izaslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIC-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali".

"Stoga je svaki komentar na priopćenje PIC-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Daytonskim mirovnim sporazumom, ni izborima", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close