Pobjednici

Pazite na obećanja: Ništa vam neće sakriti

Stranke su u predizbornoj kampanji u ''sučeljavanju'' na portalu Bljesak.info upitane i o tome kako će građanima približiti rad budućeg Gradskog vijeća Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 07. 01. 2021. u 10:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je suditi po onome što su stranke uoči izbora poslale kao odgovor na upit o transparentnosti Gradskog vijeća, ništa se neće skrivati od javnosti.

Naime, stranke su u predizbornoj kampanji u ''sučeljavanju'' na portalu Bljesak.info upitane i o tome kako će građanima približiti rad budućeg Gradskog vijeća Grada Mostara. Prema onome što su nam odgovorili, građani će imati uvid u svaki potez vijećnika i ništa im se, kao što je to bio slučaj do sada, neće moći sakriti.

HDZ BiH kaže kako bi ''u današnje vrijeme kada je gotovo sve digitalizirano i online najpraktičnije rješenje bilo online prenošenje sjednica Gradskog vijeća i uvođenje e-uprave''.

''Javnost rada Gradskog vijeća u dosadašnjom radu je bila osigurana putem posebno kreiranog portala pod nazivom 'Parlanet' putem kojeg građani, udruženje građana, predstavnici javnih poduzeća, ustanova i drugih pravnih osoba, predlažu različite inicijative, prijedloge, sugestije u cilju donošenja odluka koje će utjecati na poboljšanje kvaliteta življenja građana, poduzeća, ustanova i sl… Javnost rada Gradskog vijeća je osigurana i prisustvom sredstava javnog informiranja na sjednicama Gradskog vijeća Grada Mostara, davanjem izjava nakon završetka sjednice, te pristup informacijama kojim raspolaže Vijeće, radnim materijalima, davanjem službenih priopćenja, te organiziranjem konferencija za tisak sukladno potrebama'', naveo je HDZ BiH.

Dodali su kako svojim programom predviđaju ''uvođenje digitalizacije javne uprave, kao i osiguravanje pristupačnosti i transparentnosti svih informacija''.

Koalicija za Mostar, koja je uoči izbora bila čvršća nego sad, navela je kako su apsolutno spremni prihvatiti da rad Gradskog vijeća bude potpuno transparentan i javan.

''Inicirat ćemo da se sjednice Gradskog vijeća direktno prenose i na TV i na radio stanicama. To je najbolji način približavanja Gradskog vijeća građanima. Inicirat ćemo i uspostavljanje 'otvorene linije' za građane da mogu davati svoje prijedloge, sugestije, kritike, mišljenja kako o samom radu Gradskog vijeća tako i o aktualnim temama'', naveli su iz koalicije predođene SDA i dodali kako će inicirati i ''obaveznost takozvanih 'otvorenih vrata', gdje bi građani mogli neposredno komunicirati s izabranim vijećnicima''.

Naša stranka je rekla kako će se zalagati za on-line ili tv-prijenose sjednica Gradskog vijeća.

''Objavljivanjem svih materijala o kojima se na sjednicama raspravlja na stranicama Grada. Aktivnim djelovanjem i komuniciranjem s javnošću putem svih dostupnih kanala, uključujući i društvene mreže. Dan otvorenih vrata Vijećnice, tj. makar jednom tjedno omogućiti da građani dođu i razgovaraju s predstavnicima različitih stranačkih klubova i iznesu probleme u svojim naseljima'', očitovala se o transparentnosti rada Naša stranka.

Hrvatska republikanska stranka smatra kako se građanima rad Gradskog vijeća može približiti javnim prijenosom sjednica i transparentnošću rada te uvođenjem javnih rasprava kao modela prigodom donošenja svih važnijih odluka.

Sudeći, dakle, prema onome što su stranke čiji će vijećnici sjediti u neiskorištenim klupama Gradske vijećnice, u transparentnosti rada teći će med i mlijeko.

Bit će to, ako tako bude, u potpunoj suprotnosti s onim što je proteklih godina bilo u praksi mostarskih vladara. Kolege novinari najbolje će znati kakva su lutanja potrebna da se dobije informacija jer adresa za informiranje nije u dogovoru s izvorima informacija pa se često događa da se dužnosnici Gradske uprave s novinarima objašnjavaju tko im treba dati informaciju. Dok oni tvrde da to treba ured zadužen za odnose s javnošću Grada i gradonačelnika, ured prebacuje lopticu na njih i tako u krug koji završi time da komunikacije nema.

I famozna strategija komuniciranja, koju je Grad načinio pod pritiskom međunarodne zajednice, a kojoj je istekao rok s prvim danom siječnja, predviđala je potpunu otvorenost Grada prema građanima, ali od toga nije bilo ništa.

Famozna je strategija imala u stavkama oglasne ploče, e-mailove, intranet koji nije zaživio jer ga djelatnici nisu koristili a tu je i stavka prijema građana kod gradonačelnika jednom tjedno. Naravno, da je ta strategija bila mrtvo slovo na papiru a gradska se administracija, unatoč godinama koje su im date kao prilika, nije proslavila u odnosu prema građanima koji su ih plaćali.

Kopirati
Drag cursor here to close