11. sastanak

Parlamentarni forum za europske integracije pozvao na intenziviranje aktivnosti

udionici sastanka pozdravili su aktivan angažman Izaslanstva EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH na ohrabrivanju i podsticanju vlasti na svim nivoima u zemlјi u realizaciji zadanih cilјeva u kontekstu procesa europskih integracija.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2021. u 16:43

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici 11. sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije Bosne i Hercegovine pozvali su danas u Banja Luci sve nadležne institucije u BiH na intenziviranje aktivnosti radi što skorije realizacije 14 prioriteta iz Mišlјenja Europske komisije za kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji (EU).

U usvojenoj Zajedničkoj izjavi članovi Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Komisije za europske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Komisije za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Komisije za europske integracije Skupštine Brčko Distrikta BiH i predsjedavajući skupština županija u Federaciji BiH pozdravili su dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integriranja, kao i funkcioniranje mehanizma koordinacije.

Na sastanku, čiji je domaćin bio Odbor za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine RS, a u čijem radu su sudjelovali predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović i članovi Zajedničke komisije Snježana Novaković – Bursać i Branislav Borenović, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler upoznao je sudionike sa novom metodologijom politike proširenja EU, prezentirao ključne stavke iz novog Izvještaja o napretku BiH u procesu europskih integracija, kao i prioritete iz Mišljenja Europske komisije.

S tim u vezi, sudionici sastanka pozdravili su aktivan angažman Izaslanstva EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH na ohrabrivanju i poticanju vlasti na svim nivoima u zemlјi u realizaciji zadanih cilјeva u kontekstu procesa europskih integracija BiH.

Sudionici sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH upoznati su i sa rezultatima nedavno u Mostaru održane Konferencije predsjedavajućih parlamenata u BiH, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, te potpisana Zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da poduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišlјenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U kontekstu rezultata sastanka u Mostaru, sudionici Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH pozdravili su značaj Twinning projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima Bosne i Hercegovine u poslovima europskih integracija“, čija je implementacija trenutno u tijeku u parlamentima u BiH.

Sudionici sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH saslušali su i izvještaje predsjednika/predsjedavajućih odbora/komisija za europske integracije o aktivnostima u matičnim parlamentima u razdoblju između dva sastanka Parlamentarnog foruma.

Naglašavajući značaj informiranja institucija i građana BiH o procesu europskih integracija, kao i promoviranja tog procesa, sudionici sastanka Parlamentarnog foruma pozdravili su značaj Biltena o europskim integracijama parlamenata u BiH, te izrazili zahvalnost Narodnoj skupštini RS kao domaćinu u izradi četvrtog izdanja Biltena.

U Zajedničkoj izjavi po završetku 11. sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije Bosne i Hercegovine, a u skladu sa članom 5. Pravila rada Parlamentarnog foruma, članovi rukovodstva Parlamentarnog foruma pozvali su na dodatno intenziviranje aktivnosti od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini s ciljem što skorije realizacije četrnaest (14) prioriteta iz Mišljenja Europske komisije na kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju, kao preduvjeta za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Istovremeno, pozdravljaju dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integriranja, kao i funkcioniranje mehanizma koordinacije, odnosno zajednički rad i trud svih nivoa vlasti u zemlji na realizaciji zadanih ciljeva..., kao i inicijativu Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju NSRS da u suradnji sa Parlamentom FBiH, a uz podršku Misije OEBS/OSCE-a u BiH i u narednom razdoblju nastavi/e sa organiziranjem serije okruglih stolova i/ili konferencija na temu borbe protiv govora mržnje na međuvjerskoj i/ili međuetničkoj osnovi u općinama i/ili gradovima u neposrednoj blizini međuentitetske linije razgraničenja, ili drugdje gdje je registrirano postojanje takvih slučajeva.

Kako se u Zajedničkoj izjavi nadalje navodi, svjesni potrebe jačanja uloge parlamenata u procesu europskih integracija BiH, a imajući u vidu nedovoljno prakticiranje njihove nadzorne uloge nad organima izvršne vlasti, pozvali su sve članove parlamenata u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da se intenzivnije angažiraju u nadzoru implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju..., uključujući i intenziviranje aktivnosti radi što uspješnije realizacije dostupnih predpristupnih fondova EU.

U tom smislu, u izjavi se posebno naglašava važnost kandidiranja što većeg broja projekata koji se odnose na prekograničnu suradnju, "čime se osim konkretnih benefita za strane sudionike u projektima, u širem smislu također poboljšava i regionalna suradnja u regiji zapadnog Balkana, koja svakako predstavlja jedan od osnovnih kriterija za mjerenje učinka zemlje u procesu europskih integracija..."

- Podržavamo mogućnost da sjednicama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje nazoče članovi Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH u svojstvu gosta - navodi se u Zajedničkoj izjavi, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close