EU zahtjev

Mostar: Okrugli stol o razvoju poduzetništva u procesu EU integracija

''Današnji okrugli stol je organiziran u skladu sa drugim ključnim prioritetom koji je Bosni i Hercegovini postavila Europska unija, kao odgovor na zahtjev za stjecanje kandidatskog statusa''
Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2019. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol na temu ''Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija'' održan je u ponedjeljak, 16.12.2019. godine u Mostaru, u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Okrugli stol je organiziran s ciljem analize mehanizama koordinacije i suradnje federalnih i županijskih ministarstava nadležnih za razvoj gospodarstva i poduzetništva. Sudjelovanje na okruglom stolu su uzeli predstavnici: Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva trgovine, predstavnici županijskih ministarstava (HNŽ, SBK, ŽZH) te predstavnici obrtničkih komora, razvojnih agencija te nevladinih organizacija.

Foto: PR / Okrugli stol na temu ''Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija''

Zdravko Čerović, pomoćnik Federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta je u svom uvodnom obraćanju naglasio važnost Učinkovitih mehanizama koordinacije između svih razina vlasti, s ciljem pružanja što kvalitetnijih odgovora Europskoj uniji te ubrzanja procesa EU integracija.

Foto: PR / Okrugli stol na temu ''Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija''

Predsjednik Udruženja LiNK, Tomislav Majić je istaknuo kako je Udruženje LiNK u proteklom periodu provelo niz aktivnosti s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u process EU integracija. Udruženje LiNK je u proteklom periodu provelo analizu Poglavlja 20 EU Upitnika ''Poduzetništvo i industrijske politike'', koja je predstavljena nadležnim institucijama u FBIH i RS.

''Današnji okrugli stol je organiziran u skladu sa drugim ključnim prioritetom koji je Bosni i Hercegovini postavila Europska unija, kao odgovor na zahtjev za stjecanje kandidatskog statusa, a koji glasi: ''Osigurati rezultate u radu na svim razinama vlasti mehanizama koordinacije, kada je riječ o EU integracijama'', istaknuo je Majić.

Foto: PR / Okrugli stol na temu ''Koordinacija rada ministarstava i aktera koji rade na razvoju poduzetništva u procesu EU integracija''

Ovom prilikom su predstavljene ključne informacije o uspostavi i primjeni Odluke o sustavu koordinacije procesa EU integracija BiH. Kroz diskusiju su analizirane i usuglašene mogućnosti i ključni prioriteti za unapređenje suradnje i unapređenje administrativnih kapaciteta na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a sve s ciljem ubrzanja socio-ekonomskih reformi. Predstavljena su ključna pitanja Europske unije u okviru Poglavlja 20, te analiza odgovora nadležnih ministarstava. Predložene su mjere unapređenja poslovnog okruženja, kroz brži i učinkovitiji pristup informacijama, ujednačavanje sustava u županijamai entitetima te uspostavu Sustava za procjenu trenutnih potreba MSP po pitanju unapređenja vještina, što je prioritet EU za 2019/2020 godinu.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta ''Ubrzanje socio-ekonomskih reformi većim uključivanjem u process EU integracija'', koji financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, stoji u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close